Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trosečníky zachránil obří nápis v písku. Na opuštěný ostrov v ráji je odnesly vlny

Autor: tsv - 
4. srpna 2020
11:16

Tři trosečníky zachránili v Mikronésii poté, co strávili tři dny uvěznění na neobydleném ostrově. Do písku vyryli velký nápis SOS, kterého si všimla záchranná posádka australského a amerického letounu, informuje Sky news.

Muži se 30. července vydali na motorové lodi z korálového ostrova Puluwat v Mikronésii, jejich cílem byl 27 mil (43 km) vzdálený ostrov Pulap. Po cestě se však dostali mimo trasu a nedlouho poté jim došlo palivo.

„Trosečníci“ byli podle australského ministerstva obrany nalezeni v neděli 118 mil (189 km) od místa, kam původně plánovali dojet. Do záchranné akce se vydala australská vojenská loď Canberra a americké jednotky z Guamu ihned poté, co došlo k vyhlášení pátrání.

„Jsem velmi pyšný na odpověď a profesionalitu všech na palubě při vykonávání naší povinnosti přispívat k bezpečí života na moři, ať už jsme kdekoli na světě,“ řekl kapitán lodi Canberra Terry Morrison.

Zdravotní stav trojice mužů je podle záchranářů stabilní. Jedné z australských helikoptér se podařilo přistát na pláži ostrova a zásobit ztroskotance jídlem a vodou. Vyzvednout je má mikronéské hlídkové plavidlo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi