Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alkohol pro nemuslimy a posílená práva žen: Súdán chce zrušit i ženskou obřízku

Autor: ČTK - 
12. července 2020
16:50

Súdán chce povolit nemuslimům konzumaci alkoholu a posílit práva žen, včetně zákazu ženské obřízky. O záměrech, které by znamenaly prudký zvrat po téměř čtyřech desetiletích striktní islámské politiky, informoval podle agentury Reuters súdánský ministr spravedlnosti. Podle statistiky OSN nejsou muslimy zhruba tři procenta obyvatel Súdánu.

Alkoholické nápoje jsou v zemi zakázány od roku 1983, kdy tehdejší prezident Džaafar Nimajrí zavedl islámské právo šaría - stvrdil je hozením lahve whisky do Nilu v metropoli Chartúmu.

Přechodná vláda, která řídí zemi od loňského roku, kdy byl svržen autokratický vládce Umar Bašír, přislíbila vést Súdán k demokracii, ukončit diskriminaci a uzavřít mír s povstalci.

Cestování s dětmi bez souhlasu muže

Nemuslimové už nebudou stíháni za pití alkoholu v soukromí, řekl ve státní televizi ministr spravedlnosti Nasredín Abdal Bari. Pro muslimy bude ale zákaz dále platit. Dále se vláda chystá dekriminalizovat odpadlictví a zakázat ženskou obřízku. Ženy už také nebudou potřebovat svolení mužského člena rodiny k cestování s dětmi.

Nimajrího zavedení islámského práva bylo hlavním katalyzátorem 22 let trvající války mezi muslimským severem země a většinově křesťanským jihem. Střet vedl v roce 2011 k odtržení Jižního Súdánu, kde byl vyhlášen nezávislý stát. Súdánští křesťané žijí hlavně v Chartúmu a v horách u hranice s Jižním Súdánem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině