Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dovolenkový ráj zasáhla invaze kobylek. Škody už přesahují loňský tragický rok

Autor: ČTK - 
26. června 2020
14:43

Hejna kobylek v těchto dnech s příchodem teplého počasí opět zaplavila italskou Sardinii, kde farmáři v posledních týdnech bojují také s ekonomickými dopady pandemie covidu-19. Podle agentury Reuters zničily kobylky na Sardinii už skoro 15 tisíc hektarů zemědělské půdy, což je několikanásobně více, než poškodily na tomto středomořském ostrově loni. Tehdy místní média hovořila o nejhorších škodách způsobených kobylkami od druhé světové války. Kobylky trápí zemědělce i v Argentině, Indii a dalších zemích.

„Farmáři přišli o letní pastviny a částečně o krmivo pro dobytek na podzim a zimu. A ti, co pěstují ječmen, už to také vzdali,“ řekl agentuře Reuters Michele Arbau ze sardinské pobočky zemědělské asociace Coldiretti. Podle něj kobylky zničily už 15 tisíc hektarů pastvin ve střední Sardinii. Loni se přitom psalo, že kobylky na Sardinii zpustošily asi 2500 hektarů zemědělské půdy.

Kobylky se většinou na Sardinii vyskytují v letních měsících. Vysoké teploty a delší suchá období jim totiž vytvářejí ideální podmínky pro kladení vajíček, vysvětlil profesor entomologie ze sardinské univerzity Ignazio Floris.

Farmáři na Sardinii se už toto jaro potýkali s problémy kvůli karanténním omezením zavedeným proti šíření koronaviru, chyběli jim totiž pracovníci na polích. Část úrody jim také poškodilo chladné počasí. Nyní přišla další rána v podobě marockých kobylek.

Kobylky pustoší i Argentinu

S podobným problémem se v těchto dnech potýká například i Argentina, kde severovýchodní oblasti u hranic s Paraguayí zaplavila hejna sarančat. Kvůli nim už i sousední Brazílie vyhlásila na jihu země stav fytosanitární nouze. Tyto brazilské oblasti jsou totiž významným producentem obilovin. S invazí kobylek či sarančat mají v posledních týdnech problémy také například i v Pákistánu, Indii či Jemenu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi