Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Země potřebuje silného vůdce.“ Putinův příbuzný chce prorazit do parlamentu

Autor: ČTK - 
20. března 2020
21:45

Jeden z příbuzných ruského prezidenta Vladimira Putina, který v minulosti rovněž působil v tajné službě, ohlásil v pátek v listu Kommersant, že zakládá prokremelskou politickou stranou. S ní se chce příští rok dostat do ruského parlamentu.

Naše země potřebuje silného vůdce. Tím spíše v situaci globální krize. Alternativu k Vladimiru Putinovi nemáme,“ řekl podnikatel Roman Putin (42), který je synem prezidentova bratrance Igora.

Ruský prezident Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci. (19.12.2019) Ruský prezident Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci. (19.12.2019) | Reuters

„Třeba v Americe za (prezidenta George) Bushe bylo hodně Bushů ve funkcích guvernérů či senátorů. Členové jedné rodiny mohou spolu dokonce soupeřit,“ odpověděl Roman Putin na otázku, zda mu jeho příjmení může pomoci.

„Jsme svobodná země a vůle každého občana je jeho věc,“ dodal k dotazům, jaký má na to názor prezident a jeho kancelář. Připustil, že zatím svůj vstup do politiky neprojednával osobně s šéfem státu, ale předpokládá, že žádné schválení nepotřebuje.

Jeho strana, vytvářená na základě hnutí na podporu podnikatelů, ale každopádně má být prezidentská, tedy bude šéfa Kremlu podporovat, a to zejména v regionech, kde se vládní strana Jednotné Rusko stala opozičním uskupením a nemá naději vrátit se k moci.

Ruský prezident Vladimir Putin přednesl novoroční poselství před zákonodárci. (15.01.2020) Ruský prezident Vladimir Putin přednesl novoroční poselství před zákonodárci. (15.01.2020) | Reuters

Roman Putin v minulosti podle listu Kommersant pracoval ve službách ruské tajné služby FSB. V ní Vladimir Putin, sám někdejší důstojník sovětské tajné služby KGB, býval na počátku svého strmého vzestupu ředitelem, než se stal předsedou vlády a prezidentem. To bylo ovšem už před 20 lety. Server Newsru.com si povšiml, ře Putin v sérii rozhovorů, věnovaných tomuto výročí, se pečlivě vyhnul zmínce o koronaviru, nejspíše aby tato krize nevrhla stín na prezidentovy úspěchy.

Zobrazit celou diskusi