Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Známá zpěvačka zpívala prezidentovi hymnu. Bylo to prý „posměšné“ a čelí žalobě

Autor: kso - 
24. února 2020
15:25

V Chorvatsku známé zpěvačce Josipě Lisacové (70), která zazpívala místní hymnu při příležitosti inaugurace nového prezidenta Zorana Milanoviće, hrozí soud. V žalobě stojí, že Lisacová hymnu „schválně” hanobila. Podle chorvatského zákoníku hrozí za znevažování státní hymny až rok vězení.

Píseň „Krásná naše vlasti” zpívala v úterý 18. února. Doprovázel ji jazzový pianista Zvjezdan Ružić. Předvedla ji osobitým stylem, který se ale lišil od obvyklého chmurého a majestátního tónu.

Právník Bosko Županović v žalobě tvrdí, že tato verze nebyla „společensky přijatelná“ a jde proti chorvatskému zákonu. Lisacová podle něj „použila posměšný tón“, kterým se posmívala své zemi.

„Nedělám to pro pozornost,“vyjádřil se Županović a dodal: „Žalobu jsem podal, protože jsem věřil, že je to má občanská povinnost.“

Nahrávací studio Croatia Records a Svaz chorvatských hudebníků (HGU) se shodli na tom, že Županovićovo tvrzení „naprosto ignoruje svobodu umělecké tvorby“, a v prohlášení říkají, že je situace „důkazem, že žijeme ve společnosti, kde základní lidské a kulturní hodnoty stojí na chatrných základech.“ Lisacová se k situaci odmítla sama vyjádřit.

 

e.lesanova ( 24. února 2020 16:01 )

Svoboda "umělecké" tvorby u Hymny?? Tak to fakt NE !! Celé vystoupení bylo samo o sobě jen strašné, strašné, strašné....

Zobrazit celou diskusi