Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Premiér chce zrušit koncesionářské poplatky. Pro věhlasnou BBC to může být likvidační

Autor: sova, ČTK - 
16. února 2020
21:29

Britskou veřejnoprávní televizi a rozhlas (BBC) nejspíš podle plánů vlády Borise Johnsona čekají velké změny. Informuje o tom deník The Sunday Times. Ta má podle listu v plánu zrušení koncesionářského poplatku, který tvoří přibližně tři čtvrtiny celkového financování vysílací stanice. Místo toho by byl naopak zaveden předplatitelský model. BBC by také mohla být donucena prodat většinu svých regionálních rozhlasových stanic. Oficiálně prozatím žádné změny ohlášeny nebyly.

Mimo to chce Johnsonův kabinet donutit BBC rozprodat většinu ze 61 rozhlasových stanic, snížit počet národních televizních kanálů, kterých je v současné době celkem deset a zredukovat obsah webových stránek BBC.

Plán znamená další eskalaci konfliktu mezi vládou a BBC. Předseda Rady BBC David Clementi uvedl, že by přechod na předplatitelský model znamenal pro stanici velký finanční propad. Podle něj by mohlo také dojít ke zhoršení veřejné služby kvůli snaze získat peníze od diváků.

Britský premiér Boris Johnson na Downing street (13.2.2020) Britský premiér Boris Johnson na Downing street (13.2.2020) | ČTK/Matt Dunham

Neplacení poplatku by mělo přestat být trestným činem

Vláda konzervativního premiéra Borise Johnsona je stále častěji ve sporu se zpravodajskými médií a už dříve oznámila, že uskuteční veřejnou konzultaci o tom, zda by neplacení poplatku určeného k financování BBC nemělo přestat být trestným činem.

BBC získává většinu svých peněz z poplatků placených každou domácností vlastnící televizi. V současnosti činí poplatek 154,5 libry (4600 Kč) ročně. Za nezaplacení hrozí pokuta, ve vzácných případech ale také vězení, uvedla agentura AP.

Vláda tvrdí, že prostředí na vysílacím trhu se dramaticky změnilo. Vzestup Netflixu a dalších streamovacích služeb vyvolal pokles sledování tradiční televize. Ministryně kultury Nicky Morganová uvedla, že s přechodem do digitálního věku se objevuje stále více kanálů a platforem, které lze sledovat.

Nastal proto podle ní čas pečlivě zvážit, jak zajistit, že poplatek za televizi zůstane v tomto měnícím se mediálním prostředí relevantní. Stále více lidí prý považuje za špatné, že za neplacení poplatku může jít člověk do vězení.

Podle konkurentů má BBC výhodu

Vláda už dříve poznamenala, že „dekriminalizace“ vyhýbání se placení televizních poplatků bude mít dopad na financování BBC. Nenavrhuje však žádný způsob, jak tento případný výpadek nahradit.

BBC připomněla, že vládou organizované přezkoumání jejího financování před několika lety zjistilo, že současný systém je „nejspravedlivější a nejefektivnější“.

BBC je největší britskou mediální organizací, poskytuje všeobecné zpravodajství, ale také zprávy ze sportu a zábavní pořady na několika televizních, rozhlasových a digitálních stanicích. Velikost BBC a její financování z veřejných zdrojů jsou trnem v oku soukromým konkurentům, kteří tvrdí, že BBC má nepoctivou výhodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salacia ( 16. února 2020 23:22 )

To by ČT a ČRo potřebovaly taky.

Zobrazit celou diskusi