Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Střílel lidi do hlavy a „všude ležela těla“. Masakr v obchoďáku má 29 obětí, voják je mrtvý

Aktualizováno -
9. února 2020
17:28
Autor: ČTK, simao, blv - 
8. února 2020
14:05

Thajská policie dnes po asi 16hodinové operaci v obchodním centru ve městě Nakchon Rátčchasímá (Korat) zabila vojáka, který v sobotu zastřelil 29 lidí a dalších 57 zranil. Informoval o tom thajský premiér Prajutch Čan-Oča. Podle něj byl motivem vojákova činu spor o majetek, před střelbou v nákupním centru voják zabil ve své posádce důstojníka a jednu ženu.

„Je to bezprecedentní čin v Thajsku,“ řekl dnes thajský premiér na tiskové konferenci v nemocnici ve městě Korat, kde navštívil zraněné. Novinářům též sdělil, že motivem činu byl osobní spor, který se týkal prodeje nemovitosti. Některé agentury hovoří o pozemku, podle AFP šlo o prodej domu.

Útočník Jakkrapanth Thomma podle thajského zpravodajství držel v nákupním centru 16 rukojmí. 

Na místo masakru přivedli jeho matku

Policie na místo přivedla jeho matku, která ho měla přesvědčit, aby se vzdal. Podle místních médií při nastupování do policejního auta plakala a zoufale se ptala: „Proč to udělal?“.

Místní zpravodajský web Khaosod psal, že voják vynesl ze základny nejméně 700 nábojů a je vynikající střelec - v minulosti vyhrál několik soutěží.

Vojáci a policisté později z nákupního střediska evakuovali stovky lidí a kolem půlnoci místního času policie oznámila, že zajistila celou budovu. I poté ale byla slyšet z obchodního domu střelba a policie po útočníkovi dál pátrala. 

Z vraždění ho bolely prsty

Útočník při vraždění komunikoval na sociálních sítích a tvrdil, že ho od mačkání spouště už bolí prsty.

Místní média zveřejnila záběry, na kterých voják vystoupil z auta a několikrát vystřelil; lidé se vzápětí dali na útěk. Útočník prý vše živě vysílal na facebooku. Jeho profil na této sociální síti je už zablokovaný. Dříve během dneška na něm napsal, že „smrt je pro každého nevyhnutelná“.

Vojáka nakonec policie zabila. „Děkuji policii a armádě, že ukončila tuto situaci. Střelec byl zabit!“ napsal před tiskovou konferencí na facebooku ministr zdravotnictví Anutin Čarnvirakul. Do nemocnic už v reakci na výzvu místních úřadů přijely davy lidí darovat krev.

Stěžoval si na korupci

Policista, na kterého se odvolává agentura AP, uvedl, že voják se pohádal se dvěma lidmi a zastřelil je. Šlo prý o dalšího vojáka a jistou ženu. Útočník si pak na základně, kde působil, vzal zbraň a autem jel do města k nákupnímu centru Terminal 21. I cestou střílel.

„Nevíme, proč to udělal. Vypadá to, že se zbláznil,“ cituje Reuters mluvčího thajského ministerstva obrany. Policie uzavřela nákupní středisko a také okolní ulice. Město Nakchon Rátčchasímá leží asi 250 kilometrů na severovýchod od Bangkoku.

K motivu vojákova činu v noci na dnešek televize Channel News Asia (CNA) mimo jiné uvedla, že útočník si na sociálních sítích mimo jiné stěžoval na podvody a korupci. „Bohatnou z podvodů a korupce a využívají ostatní. Copak si myslí, že si peníze vezmou s sebou do pekla?“ napsal podle CNA.

Svědci: Střílel všude kolem sebe. A přesně

Jedna z žen, které se podařilo z obchodního centra dostat, serveru BBC popsala, jak se s ostatními lidmi nejprve ukryla na toaletách ve čtvrtém patře. Poté utekla do druhého patra, kde se tři hodiny schovávala pod stolem v restauraci, než dorazila policie, která ji dostala ven.

Velká většina z obětí byla zabita v okolí či uvnitř sedmipatrové budovy obchodního centra, někteří byli zastřeleni ve svých autech. Jedna ze svědkyň popsala, že z komplexu zrovna odjížděla, když zaslechla střelbu a viděla ženu, která „v hysterii prchala z obchodního domu“.

Jiný ze svědků uvedl, že střelec „střílel všude okolo a jeho střely byly velmi přesné“. Mířil většinou na hlavy obětí. Charlie Crowson, který v běžně poklidném městě vyučuje angličtinu, BBC popsal, že „všude na ulici ležela těla“.

petr366 ( 9. února 2020 18:24 )

Blbej jak českej novinář.Co tu tahaš rusáky.Střilelo se v jihovýchodní Asii.

Monikay ( 9. února 2020 12:50 )

zlo v pánovi muselo být velké...

sorgedoktor ( 9. února 2020 09:30 )

To je teda sila...Tolik mrtvych

pupak_1 ( 9. února 2020 01:49 )

V každé armádě občas někomu hrábne.

Zobrazit celou diskusi