Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příliš sportu unavuje mysl. Vyčerpaní jsme impulzivnější, vzkazují vědci

Autor: čtk, dst - 
2. února 2020
09:22

Příliš mnoho sportu unavuje nejen tělo, ale i mozek. To vede k větši impulzivitě. Sportovci, od kterých se požadují intenzivní výkony, vykazují známky mentální únavy a stávají se méně racionálními, píše italský deník Corriere della Sera.

Francouzská studie, kterou koordinovala nemocnice Hôpital de la Salpêtriére spolu s pařížskou Sorbonnou, s pomocí funkční magnetické rezonance ukázala, jak v důsledku velmi intenzivní a dlouhodobé fyzické námahy vykazuje mozek pokles aktivity některých neuronových okruhů. Konkrétně to pocítí mozkové spoje, mozek se unaví a sníží se kognitivní schopnosti.

I váš mozek musí odpočívat I váš mozek musí odpočívat | mozekvkondici.cz

Vědci do své studie zahrnuli 37 profesionálních sportovců v průměrném věku 35 let. Rozdělili je na dvě skupiny, z nichž jedna zvyšovala svůj výkon o 40 procent po dobu tří týdnů. Sportovci vyplňovali sérii testů týkajících se chování, zatímco vědci hodnotili míru jejich fyzického a kognitivního výkonu.

Výsledky testů: intenzivnější výkony= unavenější mysl

Sportovci, od kterých se vyžadovalo větší fyzické úsilí, vykazovali větší známky únavy, a to jak fyzické, tak i kognitivní. Ukázalo se, že sportovci, kteří byli po vysokém výkonu unaveni, byli impulzivnější: dávali přednost menšímu, ale okamžitému ekonomickému zisku před větším, na který by museli počkat. Bez správného období odpočinku, se u vytížených sportovců méně aktivovala oblast mozku, která má klíčovou roli v kontrole impulzů, myšlení a udržování pozornosti.

„My sportovní lékaři jsme vždy zaznamenávali, že u příliš sportujících osob klesá výkonnost a projevují se psychické problémy, jako je nespavost, nedostatek soustředění, neklid a změny v chuti k jídlu,“ říká docent Gianfranco Beltrami z Parmské univerzity a viceprezident Italské federace sportovních lékařů. „Vždy jsme se tázali, jak souvisí nadměrná fyzická zátěž s mentální únavou. Tento výzkum na to dává odpověď,“ dodává.

Podle odborníků z výzkumu vyplynulo, že priority člověka se mohou měnit podle úrovně únavy mozku. Když činíme závažná rozhodnutí v ekonomice, politice či zdravotnictví, je důležité kontrolovat úroveň únavy.

Josef124 ( 18. dubna 2020 05:53 )

Nic se nemá přehánět. U nás ale moc sportu nehrozí. Český národ mi moc sportovně založený tedy nepřijde. Já se snažím sportovat, ale také to moc nepřeháním Vloni na jaře jsem si koupil koloběžku http­s://ne­tobcho­dak.cz­/kolo­bezky/­3338368-crussis-cross-6-2-zluto-cerna.html a jezdím na ní do lesa. Je tam krásný klid, tak si tam člověk skvěle odpočne od lidí.

bre-burda ( 2. února 2020 11:16 )

Je to jako se vším. Nic se nesmí přehánět, je třeba najít onu vyváženou polohu veškerého svého činění. Prostě dojít k té své nirváně.

kukuku ( 2. února 2020 10:13 )

Ještě by to chtělo studii, jak impulsivní je údernice od kasy supermarketu po šichtě.

Zobrazit celou diskusi