Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do čela parlamentu usedne korupčník. Opozici ve Venezuele bránila v hlasování policie

Aktualizováno -
5. ledna 2020
21:18
Autor: ČTK - 
5. ledna 2020
17:43

Venezuelská státní televize oznámila, že vedení parlamentu se ujal poslanec Luis Parra. Podle agentury AFP, která se odkazuje na televizní přenos z místa, se poslanec předsedou sám prohlásil. Opozice, která sněm v Caracasu dosud ovládala, mluví o „parlamentním puči“ a tvrdí, že Parra se stal šéfem parlamentu bez hlasování a potřebného kvóra. Dosavadní předseda parlamentu a opoziční vůdce Juan Guaidó, který usiloval o znovuzvolení, nebyl spolu s dalšími zástupci opozice k hlasování připuštěn.

Režim prezidenta Nicoláse Madura legitimitu parlamentu neuznává, snaží se jej ale oslabit coby jedinou instituci, kterou měla opozice dosud pod kontrolou. Policie a další příslušníci bezpečnostních složek dnes obklopili parlament kordonem, který podle Guaidóa kromě poslanců zabránil ve vstupu do budovy také médiím.

Guaidó se loni v lednu z pozice šéfa parlamentu prohlásil za dočasnou hlavu státu, což uznalo více než 50 zemí světa včetně Česka. Jeho znovuzvolení do funkce by opozici umožnilo pokračovat v tlaku na odchod prezidenta Madura.

Poslanec Parra byl podle agentury Reuters nedávno kvůli korupci vyloučen z opoziční strany Nejdříve spravedlnost (Primero Justicia). Televizní záběry dnes ho ukazovaly, jak vystoupil s megafonem před budovu parlamentu a prohlásil se jeho předsedou.

Podle Guaidóa je nyní za mřížemi, v exilu či v azylu na půdě cizích ambasád v Caracasu na tři desítky opozičních zákonodárců. Venezuelské úřady letos zbavily řadu z nich imunity, čímž otevřely cestu k jejich trestnímu stíhání. Čtyři z nich čelí obvinění ze spiknutí a vlastizrady. Parlament proto v prosinci odsouhlasil možnost hlasování v nepřítomnosti, což ale nejvyšší soud loajální Madurovi okamžitě označil za neústavní postup.

Maduro, který Guaidóa vykresluje jako loutku Spojených států, se u moci podle Reuters drží navzdory nízké popularitě, protestům opozice i skutečnosti, že zemi bohatou na nerostné suroviny přivedl na hranu hospodářského kolapsu. Svou moc opírá o represivní aparát i Ústavodárné shromáždění - paralelní zákonodárný sbor svolaný poté, co parlament země v roce 2015 ovládla opozice.

Zobrazit celou diskusi