Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump a zakázané radovánky: Šéfka sněmovny u impeachmentu „krotila“ demokraty

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. prosince 2019
11:00

Demokratická předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová se během hlasování o ústavní žalobě na prezidenta Donalda Trumpa a následné debatě snažila udržet dekorum. Své straníky prý už předem vyzvala, aby své emoce „drželi na uzdě“. Při čtení výsledků rozhodujících o schválení prvního a druhého bodu žaloby dokonce demokraty zpražila přísným pohledem. Vypozorovala, že někteří politici jsou připravení jásat. V jednací síni se sice demokrati udrželi, před ní už ale ne, zvláště pak prezidentovi nejhlasitější kritici neskrývali své úsměvy, uvedl deník Daily Mail.

Dva články ústavní žaloby, tzv. impeachmentu, prezidenta Trumpa viní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu. O obvinění ze zneužití moci rozhodli poslanci poměrem hlasů 230 ku 197, o obstrukcích poměrem 229 ku 198. Pelosiová nedala prostor jásajícím demokratům, sama hlasování označila za „historický, ale smutný moment v dějinách Spojených států“.

Video  Šéfka demokratů Pelosiová mírnila své straníky  - Reuters
Video se připravuje ...

Jednou z těch, kdo se ve Sněmovně a hlavně před ní neudržel, byla michiganská kongresmanka Rashida Tliabová. Na její tváři zářil široký úsměv, aby také ne. Mezi demokraty a zvláště pak političkami patří mezi Trumpovy největší kritiky, také prezident ji nemá zrovna v lásce. Se šéfem Bílého domu se neshodne zvláště v otázce migrační politiky a podpory Izraele, tu nese Tliabová pocházející z Palestiny obzvláště těžce.

Oproti Tliabové Pelosiová zachovala vážnou tvář, i když při čtení výsledků hlasování zaváhala, jako by nemohla uvěřit, že byly články žaloby skutečně přijaty. K utišení Sněmovny nepotřebovala ani kladívko, přítomné rozjařené demokraty sjela pohledem a uklidnila varovným gestem. Pro ni samotnou bylo včerejší jednání tragédií. „Je tragické, když prezidentovo lehkomyslné jednání vede až k nutnosti impeachmentu,“ uvedla Pelosiová.

Pokyn zněl jasně: Nejásat

„Nejásejte, nevýskejte, netleskejte, udržte se.“ To byly povely, které před vstupem do sněmovní komory demokraté dostali. Někteří rozhodnutí Pelosiové kritizovali, jiní ocenili, že se zdržela škodolibosti. Schválení žaloby bylo totiž dopředu jasné, ve Sněmovně mají demokraté jasnou většinu. Podporu nenašli ani v jednom z přítomných republikánů.

Ústavní žaloba bude nyní postoupena do Senátu, kde naopak patří většina republikánům. Dá se předpokládat, že zde body impeachmentu přijaty nebudou. Snad proto Pelosiová s předáním žaloby „úplně nespěchá“. Stanice CNN uvedla, že by Senát měl zahájit projednávání impeachmentu kolem 6. ledna.

Zobrazit celou diskusi