Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší trendy v restauracích v roce 2019? Prozradíme vám, co v jídle letí

  • Autor: ČTK,sova - 
    24. 12. 2019
    19:54

    Jak se blíží konec roku, dává smysl podívat se na oblíbené trendy, které definovaly posledních 12 měsíců - jak stoupala jejich obliba, jak se měnilo jejich postavení, a zda můžeme očekávat pokračující vliv největších hitů z roku 2019 i v roce 2020, napsal zpravodajský server Huffington Post.

    Svět restaurací, který se už ze své podstaty neustále mění a vyvíjí, představuje fascinující mikrokosmos, jehož prostřednictvím se můžeme podívat na dopad trendů a toho, jak ovlivňují priority hostů, šéfkuchařů, zaměstnanců i investorů. Skupina majitelů restaurací, šéfkuchařů i analytiků z obou stran Atlantiku se podělila o nejvýznamnější trendy restauračního podnikání roku 2019.

  • 1.Vzestup veganské kuchyně

    V posledních desetiletích se restaurace, které se soustřeďují na veganskou kuchyni, jen zřídka dočkávaly stejného ocenění jako všestrannější místa stravování - a často se na ně pohlíželo stereotypně. Rok 2019 byl ale svědkem masivního nárůstu obliby jídel rostlinného původu, s chuťovými a zdravotními výhodami rovnajícími se (a v mnoha případech překračujícími) ty, které zahrnují i živočišné produkty.

    Vegani rozdávali jídlo zdarma. Snažili se kolemjdoucí přesvědčit, že to jde i bez utrpení. Vegani rozdávali jídlo zdarma. Snažili se kolemjdoucí přesvědčit, že to jde i bez utrpení. | Eva Fornálová

    Sanfranciský konzultant v oboru pohostinství Andrew Freeman trend shrnul: „Veganská kuchyně vstoupila do hlavního proudu bez strohosti a odříkání, které se s ní pojilo v minulosti. Dokonce i její jméno se změnilo z ‚veganské kuchyně‘ na ‚kuchyni založenou na rostlinách‘, což tento posun odráží.“

    Nejde jen o blaho zvířat, ale také o to, co je dobré pro celé životní prostředí, a o to, co je dobré pro nás z hlediska výživy, aniž by bylo třeba obětovat chuť nebo prezentaci. Kuchaři věnují větší pozornost přípravě zeleniny, takže i když ne každé jídlo na jídelníčku musí být veganské, existuje mnohem víc rostlinných možností, lahodnějších než kdy dřív,“ dodal Freeman.

  • 2.Menu podle paleo a keto diet

    Spolumajitelka restaurace The Lobster Roll v newyorském Amagansettu Andrea Anthonyová upozornila, že mnoho hostů nyní dodržuje keto nebo paleo dietu, což tlačí majitele restaurací, aby jim byli schopní poskytnout odpovídající omezenou stravu založenou na proteinech.

    Mnoho hostů nyní dodržuje keto nebo paleo dietu. Mnoho hostů nyní dodržuje keto nebo paleo dietu. | istock.com

    Pokud jsme schopní zjistit požadavky klientů a reagovat na ně, pak můžeme udržet své podniky na špičce,“ řekla. „Pokud chce restaurace zůstat současná, musí reagovat na trendy trhu spojeného se zdravím a zároveň uchovat svou značku,“ tvrdí.

  • 3.Vysoce kvalitní obiloviny

    Zelenina a proteiny sice zažívaly velký rok, ale to neznamená, že v roce 2019 zmizely sacharidy - především v podobě pečlivě vybraných, kvalitních obilovin z dobrých zdrojů. Ředitelka a pekařka Apollonia Poilânová z legendárního podniku Maison Poilâne v Paříži míní, že obiloviny jsou nesmírně důležité a jejich využití bude nepochybně stoupat i v roce 2020.

    Obiloviny jsou základní surovinou, která nás sytí. Obiloviny jsou základní surovinou, která nás sytí. | iStock.com

    Místo, abychom je dělili podle toho, zda obsahují nebo neobsahují lepek, bychom se na ně měli dívat jako na základní surovinu, která nás sytí. Vylepšovat umění práce s obilovinami a kynutím těsta a péct chléb, který pokryje celou škálu variací a chutí,“ prohlásila.

  • 4.Stravování ve stylu izakaja a omakase

    Japonská jídla a ingredience jsou už dlouho stálicemi bezpočtu jídelníčků restaurací po celém světě. Ale rok 2019 představil mnoha strávníkům japonské podoby menu a pohostinnosti, které poskytují hostům odlišné způsoby, jak si užívat jídlo i atmosféru restaurace.

    Na japonská jídla a ingredience strávníci slyší. Na japonská jídla a ingredience strávníci slyší. | Robert Kleich

    Izakaja je prostá, tradiční japonská hospůdka k posezení s jídlem a pitím. Omakase je podstatně luxusnější styl stravování - jde o jídelnu či pult s ochutnávkovým menu, které vybírá a připravuje sám šéfkuchař, aniž by do něj mohl host mluvit.

  • 5.Extravagantní restaurace

    Roky po ekonomické recesi v roce 2008 znamenaly odklon od luxusních, vyšperkovaných restaurací, kdy majitelé začali dávat přednost decentnímu vybavení a následně i nižším cenám na menu. Ale v roce 2019 se mnoho restauračních trhů zhouplo zpátky k propracovaným a nákladným prostorám, drahým jídelním servisům a vyšším průměrným účtům.

    Lidé čím dál častěji vyhledávají luxusní restaurace. Lidé čím dál častěji vyhledávají luxusní restaurace. | Blesk:Jakub Poláček

  • 6.Rozmach rozvážek

    Rozvážkové aplikace byly na restaurační scéně 2019 velmi vlivné. Rozvozy už se netýkají jen pizzy, řekla konzultantka v oboru restaurací a pohostinství Mary Kingová z FitSmallBusiness.com. V roce 2019 se obrovský počet strávníků rozhodl objednat si raději jídlo ze své oblíbené restaurace, než aby se do ní šel najíst.

    „Stejným způsobem, jakým streamingové služby změnily způsob, jakým se díváme na filmy, rozvážkové aplikace mění způsob, jakým jíme,“ uvedla Kingová.

    Rozvážkové aplikace jsou hitem. Rozvážkové aplikace jsou hitem. | Reuters

subruifull ( 25. prosince 2019 05:02 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

starymlok ( 24. prosince 2019 21:07 )

Člověk je všežravec,tak má jíst všechno.Držím se toho/sice masa méně,než ostatních pochutin,a i když moc pohybu nemám,vážím stále stejně.
Co znám lidi,kteří jedí jen bezmasá jídla a všelijaký nakvašený pí-čoviny,tak
zdravím moc neoplývají

Zobrazit celou diskusi