Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Stávka na italských letištích se ve velkém dotkne i dalších zemí. Protestují i Finové

Autor: sova - 
25. listopadu 2019
19:08

Stovky letů startujících nebo mířících do Itálie se tento týden neuskuteční. Může za to nejnovější stávka řízení letového provozu, která se dotkne i několika desítek letů ve Velké Británii. Problémy se objevily i ve finských Helsinkách, kde se množství leteckých spojů bude rušit vlivem stávky poštovních pracovníků. Informuje o tom britský zpravodajský web The Independent.

Zaměstnanci italských středisek řízení letového provozu v Brindisi, Miláně, Padově a Římě vyjdou počátkem pondělního dne ven vždycky mezi 13. a 17. hodinou místního času. Tato střediska mají na starost celý italský vzdušný prostor včetně zón, které zasahují až do Středomoří.

Kromě toho v pondělí vyšli ven také správci, kteří pracují v kontrolních věžích na pěti italských letištích: Ancona, Brindisi, Perugia, Pescara a Letiště Řím Ciampino.

Stávka se dotkne také britských letišť

Nejvíce zasažena tak je italská letecká společnost Alitalia, která je z poloviny ve státních rukou. Výpadek ovlivní více než stovku jejích letů, včetně spojů týkajících se Letiště Řím-Fiumicino a letiště Linate v Miláně. Problémy budou mít také lety obsluhující londýnské letiště Heathrow a London City.

Letadlo společnosti Alitalia Letadlo společnosti Alitalia | Reuters

Společnost British Airways zrušila celkem čtveřici letů – dva z Heathrow, jeden z letiště Gatwick a jeden z London City. Nevzlétne ani spoj do Benátek nebo Milána.

Stávka zasáhne logicky i dvojici největších evropských leteckých společností – easyJet a Ryanair. Kromě výše zmiňovaných destinací se rušení letů dotkne i měst, jako je Manchester, Bristol nebo italská Pisa.

Zobrazit celou diskusi