Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Rakousku vzniká největší ledovcový lyžařský areál světa. Projekt ale mnohým vadí

Autor: ČTK, sab - 
6. listopadu 2019
17:45

Provozovatelé lanovek a další podnikatelé v turistickém ruchu v rakouském Pitztalu a Ötztalu chtějí tato dvě lyžařská střediska propojit, a vytvořit tak největší sportovní areál na ledovci na světě. Na svých internetových stránkách o tom informuje německý deník Die Welt. Proti plánovaným pracím ve vysokohorském terénu ale protestují ochránci přírody.

Mezi středisky Pitztal a Ötztal, která leží mezi západorakouskými městy Ischgl a Innsbruck, mají vzniknout tři lanovky, nová vyasfaltovaná nádrž na vodu, zázemí pro umělé zasněžování, nové sjezdovky a 600metrový tunel pro lyžaře. Aktivisté tvrdí, že kvůli tomu bude muset být odstřeleno a odvezeno 750 000 metrů krychlových kamení, zeminy a ledu.

„Plány na zastavění nedotčené divočiny na ledovci energeticky náročnou lyžařskou infrastrukturou jsou příznačné pro chybnou klimatickou a ekologickou politiku Rakouska,“ řekl Robert Renzler z rakouského Alpského spolku. Dodal, že alpskou krajinu je potřeba chránit a ne rozšiřovat rozlohu lyžařských středisek. Proti propojení Pitztalu a Ötztalu vznikla petice, kterou zatím podepsalo přes 73.000 lidí.

Lidovecký poslanec Franzl Hörl, který zastupuje provozovatele lanovek, tvrdí, že ochránci přírody šíří paniku. A zejména pro Pitztal, který z hlediska turistického ruchu zaostává, jde podle Hörla o klíčový projekt a šanci do budoucna. Stavba lyžařské infrastruktury za 130 milionů eur (3,3 miliardy Kč) by měla trvat šest let.

Zobrazit celou diskusi