Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„I během příměří na nás střílí.“ Turecko a Kurdové se obviňují z porušování klidu zbraní

Aktualizováno -
19. října 2019
15:35
Autor: ČTK, tva - 
19. října 2019
13:59

Turecko a syrští Kurdové se navzájem obvinili z nedodržování příměří na severu Sýrie. Bylo ujednáno ve čtvrtek a má platit 120 hodin. Kurdové v té době mají stáhnout své oddíly z území u turecké hranice. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek pohrozil, že turecká armáda ofenzívu v úterý večer obnoví, jestliže Kurdové zónu nevyklidí. Turecký ministr obrany v sobotu tuto hrozbu zopakoval.

V sobotu turecké ministerstvo obrany oznámilo, že turecká armáda dohodu vyjednanou ve čtvrtek v celém rozsahu plní. „Teroristé přesto v minulých 36 hodinách zaútočili čtrnáctkrát,“ uvádí se v prohlášení úřadu, který slovem teroristé označuje syrské kurdské oddíly YPG.

Arabsko-syrská koalice SDF, k níž YPG patří, ale tvrdí, že Turecko podmínky dohody o příměří neplní.

Ministr obrany Hulusi Akar řekl, že Turecko přerušilo boje, aby se mohli kurdští bojovníci stáhnout. „Jejich zbraně budou zabaveny a jejich posty zničeny. Pokud se to nestane, budeme dále bojovat,“ řekl Akar.

Příměří každý interpretuje jinak

Stanice Al-Džazíra má informace, že do vyjednávání s Kurdy vstoupili syrští povstalci, které Turecko podporuje od začátku syrské války a kteří se turecké ofenzívy zúčastnili. Podle Al-Džazíry jsou nyní tito bojovníci u Rás al-Ajnu a snaží se přimět arabsko-kurdskou koalici SDF ke stažení od hranice a odevzdání zbraní. Civilisty tito bojovníci nechávají odejít, ale boje zcela neustaly. Situace není přehledná ani bezpečná.

Kurdský server Rudaw napsal, že panují neshody v interpretaci dohody o příměří, u jejíhož sjednání kurdští zástupci nebyli. Kurdové prý ji chápou tak, že se týká oblasti v okolí pohraničních měst Rás al-Ajn a Tall Abjad. Navíc prý ani jeden z bodů dohody nestanovuje přesně šířku bezpečnostního pásma. Erdogan v pátek prohlásil, že stažení Kurdů není omezeno na Rás al-Ajn a Tall Abjad. Podle něj se s Američany jednalo o zřízení zóny v šíři 32 a délce 440 kilometrů u hranice.

Spojenci Turecka brání ve vjezdu zdravotníků do města

V pátek byla na hranici u Rás al-Ajnu slyšet střelba a exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) ohlásila dalších 14 mrtvých. Podle sobotní zprávy SOHR oddíly syrských spojenců Turecka, které se ofenzívy účastnily na straně turecké armády, brání od pátku konvoji zdravotníků vjet do města Rás al-Ajn.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký viceprezident Mike Pence Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký viceprezident Mike Pence | Reuters

Dohodu o příměří v Ankaře s Erdoganem vyjednal americký viceprezident Mike Pence, s nímž byl v Turecku také ministr zahraničí Mike Pompeo. Nyní je v Bruselu a tam novinářům řekl, že není nepřetržitě o dění v severní Sýrii informován. Připustil určité problémy v „koordinaci“ stahování jednotek YPG ze zóny, která je v dohodě o příměří stanovena.

Turecko nechce, aby do vzdálenosti zhruba 30 kilometrů od hranice působily YPG. Má tam vzniknou bezpečné území pro návrat syrských uprchlíků z Turecka. Ankara počítá s přesunem až dvou milionů lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonn Blha ( 21. října 2019 06:08 )

Jen střílejte každý mrtvý Osman je úleva pro Evropu👍👍

Manowar ( 19. října 2019 19:23 )

Za vším špatným hledej ušáky.

Zobrazit celou diskusi