Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vichřice v Polsku zabíjela, na auto spadl strom. Statisíce lidí jsou bez elektřiny

Vichřice má v Polsku na svědomí jednoho mrtvého a sedm raněných. (Ilustrační foto)
Letadla na pražském letišti měla 30. září 2019 kvůli prudkému větru potíže s přistáním.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. září 2019
19:45

Silný vítr, který dnes zasáhl část Evropy, si na jihovýchodě Polska vyžádal jeden život a sedm raněných, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Pro celé Polsko platí výstraha meteorologů před vichrem, který v nárazech dosahuje až stokilometrové rychlosti a postupuje od východu na západ. Vichřice zavinila, že se statisíce lidí ocitly bez elektřiny a hasiči museli zasahovat ve stovkách případů.

„Po čtvrté hodině odpolední v obci Nowy Nart padl strom na chevrolet, ve kterém cestovali čtyři lidé. Řidiče se i přes pokusy o oživení nepodařilo zachránit. Dva lidé skončili v nemocnici, jedna osoba vyvázla z nehody bez úhony,“ uvedla policejní mluvčí Ewelina Wroná.

Při pádech stromů na auta se při dvou různých incidentech zranili dva další lidé. Ještě dříve dva lidé utrpěli zranění poté, co vítr převrátil přívěs nákladního vozu, do kterého pak narazil autobus. Dva cestující museli být převezeni do nemocnice. Ve Varšavě se zranil jeden hasič při odstraňování vyvráceného stromu.

Bez elektrického proudu se ocitlo 295.000 lidí. Předchozí bilance čítala 125.000 odběratelů bez elektřiny.

Hasiči museli zasahovat ve více než 4000 případech souvisejících s počasím, sdělil jejich mluvčí Pawel Frontczak. Šlo hlavně o zásahy kvůli vyvráceným stromům, které popadaly na koleje nebo na zaparkované automobily.

Zobrazit celou diskusi