Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump chce ve svém luxusním resortu hostit schůzku mocných. Čelí posměchu za štěnice

Autor: ČTK, for - 
27. srpna 2019
21:45

Americký prezident Donald Trump se v pondělí rozplýval nad možností, že by příští summit skupiny G7 uspořádal ve svém golfovém klubu v Miami. Média a obyčejní občané ale začali upozorňovat, že se v tomto luxusním hotelu objevují štěnice. Trump toto osočení označil v úterý za  „falešnou a odpornou fámu“. Informace o tomto odporném hmyzu šíří radikálně levicoví demokraté, napsal šéf Bílého domu na twitteru.

Kauza vypukla v pondělí, když Trump na tiskové konferenci po schůzce představitelů nejvyspělejších světových ekonomik ve francouzském Biarritzu chválil svůj klub na Floridě. Je to podle něj výborné a prostorné místo, které by se pro summit G7 hodilo. USA budou setkání hostit v roce 2020.

„Nenašli jsme nic, co by mu mohlo byť jen zdaleka konkurovat,“ řekl americký prezident na adresu svého golfového rezortu v druhém největším městě Floridy. Zdůraznil, že hlavním pozitivem rozsáhlého komplexu, který by podle něj poskytl dostatek prostoru lídrům, delegacím i novinářům, je, že se nachází blízko miamského letiště.

Americký tisk ale vzápětí připomněl, že v roce 2016 si jeden klient stěžoval, že jej v luxusním hotelu Jack Nicklaus Villa v Trumpově resortu Trump National Doral Miami opakovaně poštípaly štěnice. V deníku The Washington Post mluvil o „těžké invazi“ těchto škůdců. Skupina Trump Organization zastřešující Trumpův byznys to popřela a záležitost skončila v roce 2017 mimosoudním vyrovnáním.

Americká média si všímají, že v pondělí večer místního času byl hashtag „Trumpbedbugs“ jedním z trendů na sociálních sítích v USA. „Příští rok bude G7 milionů - sedm světových vůdců a 6,999.993 štěnic,“ uvedl na twitteru jeden z přispěvatelů.

Trump by chtěl zpátky Putina

Členské státy G7 se v pořádání summitů pravidelně střídají. Před jihofrancouzským Biarritzem loni hostilo prezidenty USA a Francie, premiéry Kanady, Japonska, Británie, Německa a Itálie a Donalda Tuska jako zástupce Evropské unie kanadské město La Malbaie.

Na summitu ve Spojených státech by Trump rád viděl také ruského prezidenta Vladimira Putina. V pondělí řekl, že by návrat Ruska na summit byl výhodný. Podle něj o této možnosti o víkendu s ostatními lídry hovořil, ne všichni s ním ale souhlasí.

Rusko bylo ze skupiny G8 vyloučeno po anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. Například předseda Evropské rady Donald Tusk v sobotu v Biarritzu pozvání prezidenta Putina na summity odmítl. Podle něj by se spíše než Rusko měla příští vrcholné schůzky účastnit jako host Ukrajina.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi