Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Máme zlomená srdce.“ Oběťmi masakru v El Pasu jsou i manželé, kteří spolu žili 60 let

Autor: peb - 
10. srpna 2019
15:00

Merické město El Paso truchlí za oběti masakru, při kterém nezaměstnaný a nemajetný střelec Patrick Crusius zabil 22 lidí. K hrůznému činu se přiznal s tím, že útok byl namířen na Mexičany. Masovému vrahovi hrozí doživotí. Jeho oběťmi se stali i manželé Raul Flores (†84) a Maria Floresová (†77). Pár spolu prožil dlouhých 60 let. Informoval o tom deník The Guardian. 

 

Raul a Maria byli manželé celých 60 let. Potkali se v Mexiku v padesátých letech a měli tři děti, které jim daly deset vnoučat. Jedenáctého se už nedočkali, v obchodě Walmart je totiž spolu s dvěma desítkami dalších zavraždil masový vrah Crusius. 

„Nezasloužili si zemřít takovým způsobem. Jediná věc, která mě konejší, je ta, že alespoň odešli společně,“ řekl Raul Flores Jr., nejstarší syn zavražděného páru. 

Zabil teenagera i devadesátiletého muže

Octavio Lizarde (23) vzal do nákupního centra svého synovce Javiera Amira Rodrígueze (†15), který se chtěl nechat ostříhat a nakoupit si pomůcky do školy. Když střelba začala, pokusili se před ní skrýt.

Starší mladík vyvázl s pouhým zraněním nohy, patnáctiletý Javier byl ale na místě mrtvý. Javier byl pro Octavia jako mladší bratr. Rádi spolu prý hráli videohry. „Někdy i celý den,“ řekl Octavio. 

Nejstarší obětí střeleckého řádění se stal Luis Alfonzo (†90). Na místě masakru byl se svou manželkou, která útok přežila. Do Spojených států se Luis přistěhoval z Mexika, posléze získal americké občanství. Se svou ženou měl sedm dětí. 

„Žil americký sen. I když mu někdo křivdil, vždy chápal, že každý člověk něčím prochází a že k sobě lidé musí být milí,“ uvedla jeho rodina v prohlášení.

Obětí střelby se stala i Teresa Sánchez (†82), která pocházela z Mexika a byla v El Pasu na návštěvě. 

El Paso truchlí

V texaském městě se šest dní po krvavém útoku pořádají pohřby a tryzny za zavražděné oběti. Muži ani ženy nedokáží tmavými brýlemi zakrýt slzy zármutku. 

Pět dní po jednom z největších střeleckých masakrů v nedávné americké historii se v El Pasu začínají konat pohřby obětí. (10.8.2019) Pět dní po jednom z největších střeleckých masakrů v nedávné americké historii se v El Pasu začínají konat pohřby obětí. (10.8.2019) | Reuters

„Máme zlomená srdce,“ řekl David Campos, bratr zastřeleného Leonarda Campose. (†41). Hrůzný je také fakt, že rodina bude muset ceremoniálem projít ještě jednou. Spolu s Leonardem totiž střelec zabil i jeho ženu Maribel Hernandez Loyovou (†56).

„Pořád to nemůžeme zpracovat. Čekáme, že najednou projdou dveřmi nebo  zavolají,“ řekl David. 

Sepsal manifest a vyrazil zabíjet

Jednadvacetiletý Patrick Crusius sepsal manifest, v němž mluví o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“ a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista v březnu zabil 51 lidí.

Do El Pasa, města se silnou hispánskou komunitou, cestoval deset hodin z dallaského předměstí Allen, kde bydlel. S sebou si vzal útočnou pušku AK-47 a několik zásobníků. Policii se vzdal dobrovolně. 

Video  Lidé prchali z obchodů. Střelec v El Pasu jich 20 postřílel a další zranil  - Reuters / Victoria Balderrama
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi