Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lékařská záhada. Američtí diplomaté mají po pobytu na Kubě změny na mozku

Autor: ČTK, jry - 
24. července 2019
08:05

Zkoumání zdravotního stavu amerických diplomatů postižených na Kubě záhadnou chorobou přineslo překvapivé zjištění o závažných strukturálních změnách jejich mozku. Výsledek zkoumání v úterý otiskl časopis Journal of the American Medical Association. Kauza údajných akustických útoků se v médiích objevila v roce 2017.

Někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní si stěžovali na zdravotní problémy po krátkém pobytu v Havaně. Více než 20 lidí si po pobytu v domech diplomatů a dvou hotelech stěžovalo na poškození sluchu, bolesti hlavy, závratě či poruchy spánku. Mnozí tvrdili, že slyšeli vysoké šumivé zvuky.

Příčina potíží je dodnes nejasná, objevily se domněnky, že zvuky mohly být vedlejším produktem špatně sestaveného odposlouchávacího zařízení. Americká média začala spekulovat o akustických útocích kubánských tajných služeb nebo o otravě jedem či biologickou zbraní. Počátkem letošního roku přišli dokonce vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu s vysvětlením, že akustické útoky na občany USA způsobili cvrčci.

„Je to opravdu divné, je to lékařská záhada,“ komentoval výsledky podrobného zkoumání mozku postižených Američanů vědec Randel Swanson. U řady z nich byl zjištěn úbytek takzvané bílé hmoty, tkáně míchy a mozku, která je umístěna pod mozkovou kůrou. Žádné podobné postižení mozku prý neurologové nikdy neviděli.

Někteří experti podle agentury AP tvrdí, že nic nedokazuje souvislosti nálezu s pobytem postižených na Kubě. Havanská vláda navíc jakýkoli podíl na zhoršení zdravotního stavu diplomatů popírá. Lékaři kromě toho nemohou srovnat nynější výsledky testů s dřívějším stavem, protože zkoumané osoby podobnou proceduru v minulosti nepodstoupily.

Experti nevylučují, že skutečnou příčinu potíží se nikdy nepodaří objasnit. Mnozí postižení se navíc zotavili. „Jak jde čas, bude stále těžší určit, co se doopravdy stalo,“ prohlásil Swanson.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Deneček ( 24. července 2019 10:21 )

Češi,kteří projdou americkou masáží mají poškozený mozek.

raskal ( 24. července 2019 09:42 )

Já to tvrdím pořád, že komunismus je velice nakažlivý.

sebr ( 24. července 2019 09:04 )

Obyčejný český venkovský obvoďák má jasno. Chybí jim hořčík! A to je důsledek jejich přežranosti a nezdravému životnímu stylu. Takže by stálo za úvahu provést stejný průzkum u podstatně širšího okruhu amíků. Demence na pochodu, o čemž svědčí i jejich chování v celosvětovém měřítku.!

fotrpjotr ( 24. července 2019 08:56 )

Nemají tam tolik chlastat kubánský rum.

vaber ( 24. července 2019 08:35 )

to není žádná záhada ,to mají od toho jak vozili jedy určené pro Fidela ,na toho chtěli američané udělat sto atentátů a žádný jim nevyšel

Zobrazit celou diskusi