Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Rusku se přiotrávilo 65 lidí zdravou stravou: V jídle byla salmonelóza

V automatech se "zdravou stravou" se přiotrávilo 65 Moskvanů (ilustrační foto)
 (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
19. července 2019
06:58

Víc než šest desítek lidí se v ruském hlavním městě otrávilo pochutinami z automatů  „prvního řetězce se zdravou stravou v Rusku, působícího pod značkou Healthy Food, uvedl ve čtvrtek zpravodajský server Newsru.com. Jídlem z automatů se přiotrávili převážně lidé pracující v kancelářích.

Z 65 Moskvanů, kteří od minulého týdne vyhledali lékaře po požití jídla z automatů, se u 36 potvrdila salmonelóza, uvedla Nona Fomkinová z úřadu dohlížejícího na trh a zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor. U 26 lidí byly potíže tak vážné, že museli být hospitalizováni. V nemocnicích zůstává ještě 18 pacientů, jejichž stav lékaři označují za středně vážný.

Pracovníci úřadu během vyšetřování uzavřeli provozovnu na jihovýchodě Moskvy, kde se jídlo vyrábělo, i dvě jídelny a zapečetili 48 automatů. Ve výrobně zabavili tři tuny surovin i hotové výrobky, z nichž některé sice už byly prošlé, ale na obalech byla lhůta spotřeby posunuta, na jiných bylo datum výroby z budoucnosti.

 „Domnívám se, že až v příštích dnech bude možné říci, kdo to zavinil,“ uvedl šéf společnosti Healthy Food Dmitrij Pronin.  „Máme hodně dodavatelů, a tak bude těžké určit, kdo dodal závadné výrobky. Je taky možné, že se lidé nakazili z jiného zboží,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi