Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hořící podprsenky i stávkující poslankyně. Po rovných platech volají ženy ve Švýcarsku

Autor: ČTK, Mii - 
14. června 2019
13:16

Spavedlivější platové podmínky a lepší možnost, jak sladit profesní a rodinný život. Ženy po celém Švýcarsku v pátek vstoupily do stávky, jejíž cílem je upozornit na údajnou nerovnost na pracovištích. Do podobného protestu se před 28 lety zapojilo kolem půl milionu nespokojených žen.

Na výzvu organizátorek v pátek v 11:00 SELČ měly ženy odejít ze svých pracovišť. Jak informuje Švýcarský rozhlas, příkladem jim šla řada poslankyň parlamentu. V noci aktivistky v centru Lausanne zapálily hranici a házely do ohně kravaty a podprsenky. V pátek ráno zablokovaly rušnou křižovatku ve středu Basileje, v Bernu na několik minut vyšly do ulic prodavačky z obchodů a vytvořily lidský řetěz.

Vůbec první strážkyně věže v pevnosti Munot v konzervativním Schaffhausenu místo vlajky města vyvěsila prapor fialové barvy, která se stala symbolem dnešních protestů. Připojily se k nim i účastnice demonstrací z roku 1991. „Pořád jsme se nedostaly dál,“ posteskly si.

Na pátečních akcích, které se konají pod heslem „Více peněz, času a respektu“ a které vyvrcholí večer velkou manifestací před parlamentem v Bernu, jsou vítáni i muži solidární se ženami. Ale organizátorky jim vzkázaly, že mají pomoci tak, aby „ženy mohly stávkovat. Mohou hlídat děti nebo převzít jiné důležité úkoly“.

Švýcarsko v právech žen zaostává

Protestující ženy také chtějí, aby byly spravedlivěji rozděleny domácí práce i péče o rodinné příslušníky a lépe placené profese považované za typicky ženské. Některé z nich si přejí, aby byla zadarmo antikoncepce a potraty, napsala agentura DPA.

Jistá švýcarská novinářka v rakouském deníku Wiener Kurier řekla, že „na základě práva si jsou muži a ženy ve Švýcarsku rovni. Ve skutečnosti to ale vypadá jinak“. Ze statistik například vyplývá, že ženy s vysokoškolským vzděláním ve Švýcarsku vydělávají v průměru asi o 19 procent méně než muži s univerzitním diplomem. Ženy na vysokých a středních profesních pozicích mají o 18,5 procenta méně peněz než jejich mužští kolegové.

Německý magazín Der Spiegel na svých internetových stránkách připomíná, že co se týče rovného postavení mužů a žen, Švýcarsko v porovnání s ostatními evropskými zeměmi zaostává. Ženy ve Švýcarsku mohou volit teprve od roku 1971, v jednom z kantonů dokonce od roku 1990. Čtrnáctitýdenní mateřská dovolená byla zavedena až v roce 2006, novopečení tatínkové mají nárok na jediný den volna. Péče o děti patří ve Švýcarsku k nejdražším na světě, ženám, které mají více než jedno dítě, se pak často nevyplácí chodit do práce.

Zobrazit celou diskusi