Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Počasí ve světě šílí: Indii spalují vedra kolem 50 °C, v Austrálii sněží

Autor: Mii - 
10. června 2019
16:18

Zatímco v Česku se střídají záplavové deště s velkými vedry, v mnoha částech světa panuje ještě o řád extrémnější počasí. Například Indie poslední dny řeší mimořádně vysoké teploty sahající k 50 stupňům Celsia a Austrálii pokryla sněhová přikrývka. V Kanadě zase kvůli suchu nestíhají hasit požáry lesů.

Horka zachvátila severozápad Indie koncem minulého týdne a od té doby příliš nepovolila. Nejvyšší teplota byla naměřena ve městě Churu nacházejícím se v pouštním státě Rádžasthánu – Indický meteorologický úřad (IMD) tu zaznamenal 50,8 stupně Celsia.

Na podobné úrovně vystoupala rtuť teploměrů i ve více obydlených částech země. Hlavní město Dillí hlásilo 46,8 stupně Celsia, což je nejvyšší teplota od roku 2013. V Allahabádu ve státě Uttarpradéš dokonce padl rekord z roku 1994.

Vedra by měl spláchnout každoroční monzun, který přichází koncem května. Letos má ale týden zpoždění a je hlášen na nadcházející víkend.

Mimořádný sníh v Austrálii

Oproti tomu druhý konec světa řeší zcela odlišný problém. Austrálií se začátkem týdne prohnala sněhová bouře, která přinesla bílou pokrývku i do subtropických regionů státu Queensland. Okolo pěti centimetrů sněhu napadlo také v Novém Jižním Walesu, což meteorologové označili za „výjimečný úkaz“.

V Austrálii jsou roční období otočená, momentálně tu začíná zima. Nejde však o zimu známou z Evropy, průměrná teplota se tu v tomto období pohybuje kolem 13 stupňů Celsia. Proto je sníh unikátní, ačkoli napadl ve „správném“ období. Na některých místech se objevil poprvé po několika letech.

Australský meteorologický úřad nicméně informoval, že letošní zima by Austrálii měla být teplotně nadprůměrná.

Aljaška řeší sucho, Kanada hoří

Netypické počasí se v posledních dnech vyskytlo i na americkém kontinentu. Aljaška, jinak jeden z nejvlhčích států celých USA, se potýká se suchem, které naposledy zažila v roce 2000. Podle Palmerova indexu se stát dostal na úroveň číslo 2, tedy druhou nejzávažnější.

Podobná situace panuje v kanadské provincii Alberta. Kvůli suchu tu vypukly lesní požáry, které hasiči a záchranáři nestíhají hasit. Podle televize CNN již bylo evakuováno 11 tisíc osob a lehlo popelem více než 700 tisíc akrů půdy. Některé školy jsou od konce května kvůli nebezpečí a kouři zavřené, a protože situace se nelepší, očekává se, že budou zavřené do konce školního roku.

Mezitím Česko si může užít víkendového ochlazení, na které příští týden opět navážou tropické teploty až 34 stupňů Celsia s občasnými bouřkami. Sucho v hlubší půdní vrstvě stále trvá.

lubosbeyr ( 11. června 2019 08:30 )

Není se čemu divit, když lidé devastují přírodu,hlavně zástavbou a světové klima přestává (takový ten přírodní koloběh,vlastně i roční) fungovat. Jednou to skončí tak, že jeden den nasněží 50 cm sněhu a druhý den bude 50°C a skončí to celosvětovou katastrofou.

Zobrazit celou diskusi