Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kiska uctil památku Štefánika. Hrdina před sto lety zahynul při letecké havárii

Aktualizováno -
4. května 2019
14:50
Autor: ČTK, tva - 
4. května 2019
14:15

Spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik výrazně vyčnívá ve slovenských dějinách, řekl slovenský prezident Andrej Kiska na dnešní vzpomínkové akci u příležitosti 100. výročí tragické smrti Štefánika (1880-1919). Českou republiku na pietním shromáždění u mohyly na vrchu Bradlo na západě Slovenska, kde jsou uloženy Štefánikovy ostatky, zastupoval ministr obrany Lubomír Metnar.

„Zde na Bradle ještě více než kdekoliv jinde přistupujeme s úctou a pokorou k osobnosti, která v našich dějinách tak výrazně vyčnívá. Milan Rastislav Štefánik zůstane zapsán jako oddaný vlastenec,“ uvedl v projevu Kiska.

Slavný slovenský rodák Štefánik podle hlavy slovenského státu pomohl zakreslit Československo na poválečnou mapu světa.

Máme jako Slovenská republika obrovské štěstí, že se můžeme opřít o jeho odkaz - milovat svojí vlast, získat spojence, myslet a jednat pro dobro vlasti a pro celé lidstvo,“ řekl Kiska.

Voják, politik, astronom a československý ministr války Štefánik 4. května 1919 při návratu do vlasti z Itálie zahynul u Bratislavy v troskách zříceného letadla spolu s dalšími třemi členy posádky.

Danko káral Slováky: Chybí nám přirozená úcta k vlasti

Podle šéfa slovenské sněmovny a nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka by Československá republika byla jiná, pokud by Štefánik žil déle. Danko využil projev i ke kritice stávajících poměrů v zemi.

„Chybí nám přirozená úcta k vlasti. Někteří lidé znevažují vlastní státnost. Potřebná je soudržnost. Buďme pány ve svém státě,“ uvedl Danko.

Oficiální část vzpomínkové akce zahájil přelet formací vojenských letadel armád Česka, Francie, Itálie a Slovenska, tedy zemí, v nichž Štefánik působil. V závěru programu pak z vrtulníku vyskočili parašutisté s vlajkami zmíněných států, jakož i s podobiznou Štefánika.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček‏ na sociální síti připomněl, že Štefánik se zasloužil o vznik Československa. „I když my vzýváme T. G. Masaryka, bez Milana Rastislava Štefánika by to nešlo. Zemřel tak, jak žil: jako frajer a hrdina,“ uvedl Petříček.

Kulaté výročí Štefánikovy smrti si Slovensko připomíná sérií vzpomínkových, společenských a kulturních akcí, které vyvrcholily právě shromážděním u mohutné mohyly nad Štefánikovou rodnou obcí Košariská. Kromě vrcholných politiků Slovenska a představitelů dalších států se u mohyly shromáždil dav lidí. Část z nich si přinesla vlajky SNS a také krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Součástí programu bylo také zapálení vater na mohyle.

Štefánik s velkým náskokem vyhrál celostátní anketu Největší Slovák, jejíž výsledky ve středu zveřejnil veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska. Po Štefánikovi jsou pojmenovány ulice a náměstí v řadě měst v zemi pod Tatrami, jeho jméno nese také bratislavské letiště. Ke 100. výročí Štefánikovy smrti Slovensko vydalo sběratelskou i pamětní minci a také poštovní známku.

Thyronx ( 8. května 2019 04:23 )

Vynikající osobnost která v podstatě vytvořila československou republiku.
Štefánik na rozdíl od Masaryka a Beneše tu naši republiku doslova vydřel.
Já ho ctím.

Jo komunisti ho sestřelili. Těch vražd měli na svědomí mnohem víc.

ccir ( 4. května 2019 20:44 )

Ale nie sú s tým vôbec žiadne problémy. Len zveličuj a preháňaj
ďalej!!! Nová slovenská prezidentka bude do funkcie menovaná 15. júna
2019!!! Nič viac a nič menej!!! 

ivoadler ( 4. května 2019 16:34 )

Tak jsem se pídil, kdy vlastně nastoupí do úřadu paní Čaputová a ony
jsou s tím nějaké problémy. Vypadá to dokonce na volební podvod, který
řeší Ústavní soud. Od Slováků se máme co učit.

Zobrazit celou diskusi