Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lucemburského velkovévodu Jeana (†98) oplakala evropská šlechta. Déšť mu nepřál

Autor: for, ČTK - 
4. května 2019
13:30

V ulicích Lucemburska panoval v sobotu smutek. V poledních hodinách se totiž konal státní pohřeb oblíbeného velkovévody Jeana, kterého ve věku 98 let skolila 23. dubna plicní infekce. Průvodu se účastnili nejen vysocí státníci, ale také rodina velkovédy. V čele průvodu byl například syn Henri, kterému Jean předal vládu před 19 lety, nebo také krásná dědičná velkovévodkyně Stephanie. 

Jeden z nejmenších států Evropy ztratil velkého muže. Lucembursko v obrovském smutku v sobotních poledních hodinách dopravilo rakev bývalého velkovévody Jeana do lucemburské katedrály. Otec pěti dětí a dědeček 22 vnoučat i 15 pravnoučat byl oblíbený v celém knížectví. 

Pohřbu se i přes nepřízně počasí účastnilo několik stovek lidí, zbytek ho mohl sledovat online. Rakev bude podle informací v katedrále až do pondělí, než bude uložena do země.

Lucembursko se v sobota 4. 5. 2019 rozloučilo s bývalým velkovévodou Jeanem Lucembursko se v sobota 4. 5. 2019 rozloučilo s bývalým velkovévodou Jeanem | Reuters

Z celého světa se také do Lucemburska sjeli zástupci panovnických rodin. Cestu vážil belgický král Philippe, královna Mathilde a princezna Elisabeth. Dále marocký princ Moulay Rachid a francouzský exprezident Nicolas Sarkozy. A pak také jordánský princ Hassan, princezna Sarvath nebo britská princezna Anne.

Jean zemřel 23. dubna poté, co několik dní ležel v nemocnici. „S velkým smutkem informuji o smrti mého milovaného otce, Jeho královské výsosti velkovévody Jeana, který zemřel v míru, obklopen náklonností své rodiny,“ uvedl zdrcený syn a velkovévoda Henri v oficiálním prohlášení. 

Henri je velkokévodou od roku 2000, kdy mu právě Jean přenechal svůj trůn. Sám Jean strávil v čele státu celkem 36 let. Byl přítomen v nejtěžších časech a dokonce bojoval po boku spojeneckých sil během ponuré druhé světové války,“ píší média a společně s lidem truchlí nad oblíbeným státníkem. 

Česko má s Lucemburskem bohatou společnou minulost

Podle lidu byl vždy čestným vládcem, který se mimo jiné stal i členem Mezinárodního olympijského výboru a rovněž zastával funkci skautského mistra. Velkou vážnost si získal právě i svojí službou v armádě, kdy bojoval po boku lidí u vylodění v Normandii.

Lucembursko je od roku 1868 dědičnou konstituční monarchií, které vládne od roku 1890 Nassavsko-walramská dynastie. Lucemburský velkovévoda má převážně reprezentativní úlohu, avšak může navrhovat i zákony, přesouvat schůze parlamentu či zákonodárný sbor rozpustit. České země měly s Lucemburskem po dlouhá léta společné panovníky, krále Jana Lucemburského a jeho syna Karla IV., který povýšil Lucembursko na vévodství.

Zobrazit celou diskusi