Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potíže s Huawei: Špionážní „zadní vrátka“ odhalil Vodafone. Prý šlo jen o omyl

Autor: ČTK - 
1. května 2019
10:49

Skupina Vodafone objevila bezpečnostní mezery v zařízení, která čínská společnost Huawei dodala v letech 2011 a 2012 její italské součásti. Operátor Vodafone uvedl, že bezpečnostní chyby našel ve dvou produktech a že oba případy byly rychle vyřešeny. Zároveň se však Vodafone ohradil proti tvrzení agentury Bloomberg, že bezpečnostní mezery v zařízeních Huawei mohly v roce 2011 této firmě umožnit neoprávněný přístup do pevné sítě mobilního operátora.

V zařízení od Huawei z let 2009 a 2011 Vodafone zjistil takzvaná zadní vrátka (backdoor), která lze využít pro špionážní účely. Jde o speciální vstup do systému či programu, který je skrytou součástí jeho kódu a využívá se také pro vzdálenou administraci. Tento software mohl poskytnout neoprávněný přístup do pevné sítě operátora v Itálii, do systému, který poskytuje internetové služby milionům domácností a podniků.

Další zranitelná místa byla objevena v zařízeních Huawei v roce 2012, uvedla agentura Bloomberg. Na vyřešení obou problémů firmy od začátku spolupracovaly. Žádný únik dat zjištěn nebyl.

„Bezpečností mezery (tzv. backdoor - zadní vrátka), na které odkazuje Bloomberg, se týkaly protokolu Telnet. Ten zcela běžně dodavatelé v oboru využívají pro provádění diagnostických funkcí, ale není dostupný z vnější sítě. Chybné je tvrzení agentury Bloomberg, že to 'mohlo dát společnosti Huawei neoprávněný přístup do pevné sítě operátora v Itálii',“ sdělil ČTK mluvčí společnosti Vodafone v České republice Marek Steiger.

Bloomberg v úterý s odkazem na lidi obeznámené se situací také napsal, že zranitelnost přetrvala v zařízení i po roce 2012, a to i v Británii, Německu, Španělsku a v Portugalsku. Vodafone se firmy Huawei údajně držel kvůli příznivým cenám.

Čínská společnost Huawei, která je největším světovým výrobcem telekomunikačního zařízení, čelí tlaku zejména ze strany USA, podle kterých mohou technologie této firmy znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá.

Čínská firma uvedla, že o problémech byla v letech 2011 a 2012 informována a v té době je řešila. Společnost Huawei byla založena v roce 1987 a na evropský trh vstoupila v roce 2000. Vodafone od ní začal v roce 2008 kupovat routery pro Itálii, později také právě pro Británii, Německo, Španělsko a Portugalsko.

Mluvčí Vodafone: Omyl a odstraněné potíže

Proti tvrzení agentury Bloomberg se již ozval i Huawei. „Není absolutně nic pravdivého na domněnkách, že Huawei ve svém zařízení ukrývá zadní vrátka,“ cituje z vyjádření Huawei londýnská redakce agentury Reuters. Huawei dodal, že zpráva Bloombergu odkazuje na běžné potíže při vývoji, které byly hned v té době vyřešeny, tedy před sedmi lety. To ve své zprávě připouští i Bloomberg.

„Kromě toho nemáme žádný důkaz o neoprávněném přístupu. Nešlo o nic jiného než o omyl, kdy nedošlo k odstranění diagnostické funkce po vývoji. Tyto problémy identifikovalo nezávislé bezpečnostní testování, které iniciovala společnost Vodafone v rámci našich rutinních bezpečnostních opatření,“ uvedl mluvčí Steiger. „Potíže v té době společnost Huawei odstranila,“ dodal.

brizolit ( 1. května 2019 12:51 )

Bublina vytvořena strýčkem Samem ze?

PPP150W ( 1. května 2019 12:01 )

Ano, občas se do telefonu nelze dostat ani hlavním vchodem. 

Manowar ( 1. května 2019 11:34 )

NSA ve špionáži nesahá nikdo po kotníky.

Zobrazit celou diskusi