Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Italský ministr vytáhl po uniformách i samopal. Salvini to za kampaň schytal

23. dubna 2019
21:04

Mediální poradce italského ministra vnitra Mattea Salviniho vzbudil pobouření zveřejněnou fotografií svého šéfa se samopalem v rukách. Opozice to kritizovala jako nepřímou výzvu k násilí, informovala dnes agentura APA, podle níž je aféra dílem zdatného politického marketingu, který má Salvini k dispozici. Ministrův poradce pro média Luca Morisi zveřejnil snímek Salviniho se samopalem na své facebookové stránce. Pod něj připojil komentář: „Volby do evropského parlamentu se blíží a udělají vše pro to, aby kapitána (Salviniho) zastavili. Máme ale zbraně.“

Italská sociálnědemokratická poslankyně italského parlamentu Pina Piciernová vyzvala Salviniho, aby se od Morisiho distancoval. „Ministr vnitra nesmí na facebooku vyzývat k násilí,“ řekla.

Podle poslance a předsedy strany Levice Nicoly Fratoianniho by měl ministr a zároveň předseda protiimigrační a populistické strany Liga svého mediálního spolupracovníka ihned propustit, neboť přes internet „šíří nebezpečné příspěvky s násilným obsahem“.

K odchodu poradce vyzval i známý autor knih o italské mafii Roberto Saviano. „Luca Morisi je nebezpečný člověk, ale vyřešit by to měl ten, kdo ho zaměstnává,“ řekl.

Salvini se však Morisiho zastal a kritiku odmítl. „Tyto argumenty se nezakládají na ničem. Dnes jsem zveřejnil snímek tří plyšových zvířátek mé dcery, za což jsem byl napadán úplně stejně,“ řekl ministr.

Morisi vyučuje na univerzitě ve Veroně filosofii informací a platí za uznávaného mediálního stratéga. S týmem mladých expertů na komunikaci pro Salviniho sleduje sociální sítě, analyzuje komentáře či navrhuje efektní slogany, které voliči nejlépe přijímají. Salviniho příspěvky zveřejňují zejména ráno, v poledne a večer, kdy uživatelé internetu tráví na sociálních sítích nejvíce času. Při každé cestě má Salvini po ruce experta na online média, který zaznamenává veškeré dění.

Technicky zdatný je podle APA i sám ministr. Nejraději vyvěšuje na facebook svá živá vystoupení, která nahrává na vlastní tablet nebo mobilní telefon. To mu umožňuje oslovit přímo voliče a zároveň se vyhnout dotěrným otázkám novinářů. Má zde desítky tisíc fanoušků.

Ministr vnitra v posledních měsících čelil kritice za to, že se opakovaně fotografoval v policejních nebo hasičských uniformách, jimiž chtěl podle deníku The Telegraph podpořit svou image drsného muže. Svými stoupenci si nechává přezdívat „Il Capitano“ (Kapitán) a v říjnu zapózoval na policejním srazu s odstřelovací puškou.

Podle víkendového průzkumu volebních preferencí zveřejněného deníkem Corriere Della Sera má Salviniho Liga momentálně podporu zhruba 37 procent voličů, což je dvakrát více, než kolik strana zaznamenala v posledních parlamentních volbách. Druhá strana v pořadí, protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), dosahuje 23 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi