Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci napadali kousek od českých hranic kolemjdoucí, 15 jich zranili. Útočili z nudy

Autor: ČTK - 
23. dubna 2019
14:00

V bavorském městě Ambergu dnes před soudem stanuli čtyři uprchlíci z Afghánistánu a Íránu, kteří se musí zodpovídat z napadení jednadvaceti lidí. Loni v prosinci podle obžaloby nahodile útočili na kolemjdoucí a patnáct jich zranili, informovala agentura DPA. Případ v Německu na počátku roku vyvolal další debatu o migraci.

Mladíci ve věku mezi 17 a 19 lety čelí za napadání lidí ve městě nedaleko českých hranic obžalobě z ublížení na zdraví, tři z nich také z urážky. Podle státního zástupce Joachima Diesche byla motivem útoků kombinace nudy, alkoholu a skupinové dynamiky. Zdůraznil, že chování chlapců nemá souvislost s jejich původem.

V Německu není místo pro extremismus

Případ v Německu na počátku roku vyvolal debatu o vyhošťování žadatelů o azyl, kteří se dopustí trestného činu. O incidentu z Ambergu se hovořilo i v souvislosti s případem ze západoněmeckých měst Bottropu a Essenu, kde o silvestrovské noci Němec najížděl autem do cizinců a 14 lidí zranil. Státní zastupitelství minulý týden požádalo o jeho umístění do psychiatrické léčebny. Podle posudku byl v době činu nepříčetný.

Německá vláda shodně odsoudila oba případy. Uvedla, že v Německu není místo pro extremismus ani netoleranci, ať už vychází takové chování z jakékoli strany.