Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Srí Lance útočili místní islamisté. Ostrov byl „prošpikovaný“ rozbuškami

Aktualizováno -
22. dubna 2019
14:47
Autor: ČTK - 
22. dubna 2019
10:47

Nedělní útoky na Srí Lance spáchala místní islamistická skupina a úřady prověřují její eventuální napojení na skupiny v zahraničí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí vlády, kterého citují zahraniční tiskové agentury. Prezident Maithripala Sirisena požádá svět o pomoc při pátrání. Agentura Reuters později informovala o novém výbuchu u jednoho z kostelů, který byl cílem nedělních útoků. Policie také na autobusovém nádraží v Kolombu našla 87 rozbušek. Úřady měly informace o chystaných atentátech už 4. dubna. Navzdory tomu ale nebyly atentáty odvráceny. O Velikonoční neděli při několika útocích na kostely a hotely zahynulo kolem 290 lidí. Mluvčí svým tvrzením poukázal podle médií na problematické bezpečnostní uspořádání v zemi.

Národní bezpečnost a rozvědky na Srí Lance spadají pod prezidenta Maithripalu Sirisenu, a jak upozornila britská média, mezi ním a premiérem Ranilem Vikremasinghem panuje napětí. Loni se prezident pokusil premiéra odvolat.

Mluvčí dnes řekl, že velitel národní rozvědky napsal 9. dubna dopis, který obsahoval jména členů jedné teroristické organizace. „Premiér nebyl o těchto zjištěních informován. Toto je jediná země, kde premiér svolá bezpečnostní radu, ale ta se nesejde. Navzdory odhalením o hrozbě jsme ty útoky nedokázali odvrátit. Nesnažíme se vyhnout odpovědnosti, ale to jsou fakta,“ řekl mluvčí.

Sdělil také, že se úřady nedomnívají, že útoky spáchala místní skupina. „Byla to mezinárodní síť, bez níž by ty útoky nebyly úspěšné,“ dodal.

Také ministr zdravotnictví řekl, že o hrozících útocích úřady věděly se čtrnáctidenním předstihem, ale že k premiérovi se tato informace nedostala, protože resort obrany spadá pod prezidenta.

Mluvčí Senaratne také oznámil, že rodiny obětí dostanou odškodné. „Jako vláda jsme dnes rozhodli o kompenzaci za každého mrtvého. Na výdaje s pohřbem to bude 100.000 rupií (13.000 Kč),“ sdělil mluvčí. Peníze podle něj obdrží i ti, kdo byli zraněni. Poškozené kostely budou opraveny za státní peníze a opravy začnou brzy. „My jsme zodpovědní. Je nám to velice líto a všem se velmi omlouváme,“ řekl mluvčí.

Útočili místní teroristé

Zprávy tajných služeb ukazují, že za těmito místními teroristy jsou zahraniční teroristické organizace. Proto chce prezident požádat o pomoc cizí státy,“ stojí v prohlášení prezidentova úřadu.

Prezident rovněž vyhlásil mimořádný stav, který začne platit dnes o půlnoci. Policii a armádě to umožní zatýkat a vyšetřovat bez soudního povolení. Toto opatření bylo několikrát vyhlášeno v době občanské války, která na Srí Lance skončila před deseti lety.

Kolombo vyděsila další exploze

V Kolombu u kostela svatého Antonína, který byl terčem nedělního útoku, se dnes ozvala nová exploze. Podle informací agentury Reuters se tam specialisté snažili zneškodnit nově nalezenou nálož, která však explodovala. Vznikla panika a lidé se rozutekli do okolních ulic. Podle Michaela Safiha, který pracuje pro britský list The Guardian, šlo o malou explozi.

Místní islamistickou skupinu podezíranou z nedělích útoků agentury identifikují jako srílanskou Tauhíd džamáate, označovanou zkratkou NTJ. Skupina se ale zatím k útoku nepřihlásila.

Policisté mezizatím zatkli 24 lidí a po dalších pátrají. Na autobusové stanici v Kolombu našli 87 rozbušek. Několik jich leželo volně na zemi a dalších asi 70 policisté objevili mezi odpadem. Jeden z odborníků řekl, že panují obavy, že existují ještě dvě nebo tři bomby připravené k použití. Jedna nálož byla v noci na dnešek zneškodněna na mezinárodním letišti v Kolombu.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely  - twitter.com
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cotoje ( 23. dubna 2019 10:19 )

A pak že Sralláh je mírumilovný

hejhej ( 22. dubna 2019 17:35 )

O tom, že útočili vymyté mozky islámistů ve jménu Alláha je všem jasné. A těmito vrahy zas.rala Evropu EU spolu převáděči - neziskovkama.

covampotom ( 22. dubna 2019 15:33 )

To bude nějaká blbost, na iHnoji včera psali, že to byli buddhisté, a sluníčkáři a vítači přece nikdy nelžou 😜.

kukuku ( 22. dubna 2019 15:04 )

Hlavně to Ty pako01 napiš k článku o boji muslimů a křesťanů proti sobě při příležitosti Velikonoc - totéž jako ve Francii Notre-Dame a jiné pokusy - aniž by s tím u nás měl Zeman cokoliv společného a úřední hodiny psychiatr David měl raději věnovat potřebám Tvým.

montevideo ( 22. dubna 2019 14:58 )

Snad se Dobroserové dobře dívají. Toto chcete v Evropě?

Zobrazit celou diskusi