Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mrazivý ráj zaskočily rekordní teploty. Na Aljašce je nad nulou

30. března 2019
08:39

Mimořádně teplý konec zimy s teplotami i 15 stupňů Celsia nad sezónními průměry zažívá letos nejsevernější americký stát Ajlaška. O víkendu by mohla vlna teplého počasí ještě vygradovat, napsala agentura AFP. Na severu státu se očekávají teploty převyšující obvyklé hodnoty i o 20 stupňů.

„Letošní únor i březen byly mimořádně teplé. Spousta míst má našlápnuto k překonání teplotních rekordů pro březen," řekl AFP klimatolog specializující se na Aljašku Rick Thoman. Ve městech na severu státu jako Wainwright, Nuiqsut, Kaktovi a Barrow se o víkendu očekávají teploty 14 až 22 stupňů Celsia nad normálem.

„V Barrow jsme tento měsíc měli celkem pět rekordně teplých dní,“ dodává Thoman. Ten poslední přišel ve čtvrtek, kdy se teploměry zastavily na hodnotě 1,1 stupně pod bodem mrazu, což je nad sezónním průměrem o 18 stupňů. Podle Thomana panují tento měsíc podmínky, které jsou obvyklé v dubnu nebo květnu.

Deník The Washignton Post (WP) dodává, že na některých místech v aljašském vnitrozemí zůstala teplota nad bodem mrazu několik nocí po sobě, což se takto brzy v roce stalo poprvé. Odborníci pak varují před nezvykle slabou tloušťkou ledu na jihozápadě Aljašky, kde mnohem dříve, než je zvykem, přestává být bezpečné přejíždět zamrzlé řeky.

Podle WP představuje aktuální výkyv v teplotách jen nejnovější projev dlouhodobé epizody akutního a vytrvalého tepla napříč státem i celým arktickým regionem. Aljašku označuje list za jeden z nejrychleji se oteplujících amerických států.

„V arktické oblasti je oteplování dvakrát rychlejší oproti globálnímu průměru, což je způsobeno zejména úbytkem mořského ledu a růstem teploty Severního ledového oceánu,“ dodává AFP.

 

 

Zobrazit celou diskusi