Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemoc dělá z jelenů „zombie“. Mohla by se rozšířit i mezi lidi, varuje expert

Autor: Mii - 
19. února 2019
19:12

Problém řeší poslední týdny myslivci po celé Americe a Kanadě. Tamní jeleny zachvátila epidemie nebezpečné nemoci nazvané chronické chřadnutí jelenovitých (CWD), která jim způsobuje postupné selhávání organismu. Přezdívá se jí proto často „nemoc zombie jelenů“. Zatím není známý případ přenosu na člověka, podle experta na infekční choroby Michaela Osterholma je to ale jen otázka času, informuje USA Today.

Zasáhlo to již 24 amerických států a dvě kanadské provincie. Kvůli CWD umírají jeleni po tisícovkách a myslivci si s tím neví rady. Nemoc ve zvířatech útočí na jejich mozek a míchu, postupně způsobuje dramatické hubnutí, ztrátu koordinace, slintání, nadměrnou žízeň, extenzivní močení a agresivitu. Všechny případy končí smrtí.

Že jelen CWD trpí, lze poznat až v pokročilé fázi nemoci. Není tak nic neobvyklého, že infikovaný jelen je uloven a skončí v pokrmu. Ročně se takto zkonzumuje 15 tisíc infikovaných jelenů a počet neustále roste.

V současnosti člověku maso z jelena trpícího CWD neuškodí. To se ale podle Osterholma velmi brzy změní. „Je možné, že se v následujících letech objeví lidské případy chronického chřadnutí jelenovitých spojené s konzumací kontaminovaného masa,“ uvedl odborník. Varuje, že může nastat podobná situace jako s nemocí šílených krav.

CWD bylo poprvé zdokumentováno na konci 60. let u jelena drženého v zajetí. Ve volné přírodě se pak případy začaly objevovat před 40 lety. Nemoc patří do stejné skupiny jako právě nemoc šílených krav nebo Creutzfeldtova–Jakobova choroba (CJD). Obě dvě tyto infekce rovněž pocházejí od zvířat a postupně se přenesly na lidi.

Zobrazit celou diskusi