Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Virová nákaza dělá z mývalů „zombie“. Mohou být agresivní, varují úřady

Autor: Mii - 
23. července 2018
20:20

Záhadnou virovou epidemii mezi mývaly řeší v posledních týdnech New York. Téměř 30 zvířat se nakazilo nemocí, po které jsou malátní, krvácí a nejedí, až nakonec uhynou. Podle svědků vypadají jako živoucí „zombie“. Úřady tuší, co problém způsobuje, a varují proto, ať se k nim lidé nepřibližují - můžou být agresivní.

Nákaza se začala v New Yorku, a hlavně jeho Central Parku, šířit na konci června. Úředníci z tamního odboru pro zdraví parků nalezli minimálně 26 mývalů, kteří kvůli viru uhynuli. Dalších 24 se nakazilo, protože se pohybovali kolem mršin.

Dva z uhynulých mývalů měli pozitivní test na distemper virus, jenž způsobuje vysoce nakažlivou psinku. Jde o virové onemocnění, které postihuje hlavně psovité a lasicovité šelmy. Pro člověka není nebezpečné, můžou se jím ale nakazit psi, kteří nejsou očkovaní. V tuto chvíli není jasné, jestli všichni mývalové jsou nakaženi stejným virem.

„Jen tak se potulovali, měli křeč. Některým teklo z nosu,“ popisovala vzhled nakažených mývalů doktorka Sally Slavinski z newyorského zdravotního úřadu.

Psinka se podle serveru PetMD může šířit jak vzduchem, tak přímým nebo nepřímým kontaktem. U psů patří mezi její symptomy horečka, červené oči a výtok z nosu. Jak virus postupuje, může způsobovat anorexii, zvracení, průjem, záchvaty, paralýzu a hysterii. Pokud je imunitní systém zvířete slabý, smrt nastane do dvou až pěti týdnů. Zejména mývalové nakažení virem se navíc můžou chovat agresivně, byť na první pohled vypadají krotce.

K mývalům se radši nepřibližovat

Doktoři si nejdříve mysleli, že úmrtí, agresivitu a podivné chování způsobuje vzteklina. Analýza ostatků ale ukázala distemper virus. Všichni pejskaři navštěvující Central Park by tak nyní měli být na pozoru, protože i když se lidé virem nakazit nemohou, psi ano.

Mývalové se v posledních letech stali v Central Parku turistickou atrakcí. Podle The New York Times existuje skupina více než 20 těchto zvířat, která každý večer pobývá na cestě u jihovýchodní části parku u Manhattanu. Místní obyvatelé a turisté ji často navštěvují, krmí a fotí si s ní selfie.

Zástupce odboru pro péči parku ale varoval, ať se lidé tohoto chování momentálně vyvarují. Hlavně ať žádné mývaly ani další divoká zvířata nekrmí, protože jim můžou ublížit. „Zvířata se mají pozorovat z dálky – to je nejbezpečnější jak pro ně, tak pro lidi,“ uvedl.

Poslední velká rána pro newyorskou populaci mývalů se odehrála v roce 2010, kdy ji zasáhla epidemie vztekliny. Ohroženy tehdy byly i životy lidí – vzteklina je přenosná na člověka a bez rychlé léčby může být smrtelná.

Zobrazit celou diskusi