Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Ježíš nebyl Žid, ale řecký filozof.“ Nový dokument otřásá základem křesťanství

Autor: Mii - 
11. února 2019
21:15

Ježíš Nazaretský je ústřední postavou křesťanství. Podle Bible se narodil ve městě Betlém a původem byl Žid. Právě to považují miliony křesťanů po celém světě jako danou věc. Ale opravdu tomu bylo tak? Dokumentární film od společnosti Amazon tvrdí, že Ježíš byl ve skutečnosti řecký filozof Apollónios z Tyany. Autoři Bible akorát obě osoby zaměnili.

Podle dokumentu Bible Conspiracies toto tvrzení podporuje řada shod v životě Apollóniose a Ježíše. Osud obou osob je podrobně popsán, o Apollóniosovi existuje kniha od jeho životopisce Flavia Filostratema a Ježíš vystupuje v Novém zákoně. Muže je tak možné porovnat.

Apollónios se narodil zhruba ve stejnou dobu jako Ježíš, uvádí se okolo 3. nebo 4. roku před naším letopočtem ve střední Anatolii, dnešním Turecku. Oba muži kázali před masami lidí, oba prováděli zázraky a oba měli dlouhý vous, díky kterému na svých podobiznách vypadají podobně. Náhoda?

Příliš mnoho paralel

„Byl učedníkem Pythagora a odmítal všechny slasti, včetně vína a žen. Nenosil žádné boty a vlasy a vousy mu rostly divoce,“ prozrazuje dokument střípky z Apollóniosova života. „Rychle se stal reformátorem a usídlil se v Asklépiově chrámu v řeckém městě Aegae,“ pokračuje.

Podle dokumentu netrvalo dlouho a z Apollónia se stal moudrý učenec, který kázal před davy lidí. A ti ho milovali. „Římský císař Aurelián dokonce slíbil, že jeho jménem bude stavět chrámy a sochy. Existuje snad větší důkaz, že byl svatý?“ ptali se autoři filmu. „Měl umět navracet život mrtvým a mluvit s entitami mimo lidský dosah. Je navíc jasně doložitelné, že skutečně žil, na rozdíl od Ježíše,“ dodali.

V dokumentu zazní, že není jeho cílem tvrdit, že Ježíš jako historická figura nikdy neexistoval. Apollónios se mu ale až příliš podobal a je možné, že osoba popisovaná v Novém zákoně jako Syn Boží byl ve skutečnosti on. Jen z nějakého důvodu dostal nové jméno a místo narození, protože zbytek sedí.

Drsná kritika

Reakce na tuto teorii byly ostré. „Autoři filmu nemají vůbec žádnou znalost Bible. Jen vyjmenovali mýty, které nejen že byly vyvráceny, ale v teologických kruzích se jim lidé vysmívají,“ stojí v jedné recenzi. „Není to objektivní analýza. Jen soubor polopravd a nepodložených hypotéz,“ stojí v další.

marais ( 24. listopadu 2019 10:37 )

Větší záhada je spíš to, kdo byl otcem Ježíše. Že by to ani jeho matka nevěděla? Sama se vydala na cestu k těhotné příbuzné Alžbětě a jejímu muži Zachariášovi a vratila se domu už v naději.Je zajímavá i podobnost syna Alžběty Jana Křtitele a Ježíše.

Lucio1 ( 13. dubna 2019 17:19 )

Podle toho obrazu zrovna bez vlasů nevypadá..Ona nám to Palestina a Israel vysvětlí, až doválčí...

havran2 ( 12. února 2019 08:34 )

Nakonec někdo zjistí,že žid byl muslim !

kukuku ( 12. února 2019 07:57 )

Ještě vysvětli, proč je čínská ekonomika postrachem pro velkého bratra - USA.

kukuku ( 12. února 2019 07:55 )

Jedna věc je jistá - jak tvrdí komunisté, Ježíš je báchorka.

Zobrazit celou diskusi