Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muslimům vadí podrážka bot, připomíná jim Alláha: „Jeho jméno bude pošlapáno a pošpiněno,“ zuří

Autor: peb - 
2. února 2019
21:05

Logo vyobrazené na podrážkách bot populární řady Air Max značky Nike podle některých muslimů připomíná arabský symbol pro Alláha. Petici za stažení bot z trhu už na internetu podepsalo přes 30 tisíc lidí. Nike tvrdí, že jde jen o stylizované logo značky a jakýkoli jiný význam je neúmyslný. Informovala o tom agentura Bloomberg. 

Saiqa Noreen, která petici na webu change.org založila, v jejím textu tvrdí, že Nike vydal boty, které mají na podrážce jméno Alláha, které tak bude určitě pošlapáno a pošpiněno. 

Je to otřesné. Je děsivé, že Nike dovolí dát jméno boží na botu. Je to extrémně urážlivé pro všechny muslimy a Islám, píše se dál v petici.

Výrobce sportovního oblečení a bot výtky striktně odmítl. Nike respektuje všechna náboženství a rozhodně nebere kritiku ze strany společnosti na lehkou váhu. Logo Air Max bylo navrženo, aby reprezentovalo ochrannou známkou Air Max. Jakýkoliv jiný význam je neúmyslný, stojí ve vyjádření Niku. 

Populární značka už podobnu záležitost řešila v roce 1997, kdy z pohledu některých muslimů „závadný symbol umístila na boty z edice Air Bakin'. Boty byly staženy z prodeje.