Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exploze v hale, popravy hostů a 21 mrtvých: Útok na luxusní hotel je mstou Američanům

Aktualizováno -
16. ledna 2019
21:10
Autor: ČTK, všm, nkov - 
15. ledna 2019
16:00

Zásah bezpečnostních složek proti útoku teroristů v Nairobi ve středu ráno skončil. Oznámil to keňský prezident Uhuru Kenyatta. A zatímco původně zmiňoval 14 mrtvých, ve středu večer se jejich počet vyšplhal na 21. V úterý zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb na komplex úřadů a hotelů v hlavním městě Keni. Jeho motivem byla podle této skupiny odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele. Podle Červeného kříže se 50 lidí stále pohřešuje.

Operace skončila ve středu v 9:30 místního času (7:30 SEČ), řekl prezident. „Bezpečnostní operace skončila, všichni teroristé byli zabiti. Potvrzujeme ztrátu 14 životů, další lidé jsou zraněni,“ oznámil prezident a dodal, že evakuováno bylo na 700 lidí. Zdůraznil, že Keňa je právní stát a že bude stíhat všechny, kdo se podíleli na plánování útoku. „Všem návštěvníkům i Keňanům (sděluji): V Keni jste v bezpečí,“ prohlásil Kenyatta v televizním projevu.

V komplexu jsou kromě napadeného hotelu DusitD2 také úřady, banka, restaurace a bary. Podle prohlášení somálského radikálního hnutí Šabáb byl útok na hotel v Nairobi odplatou za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.

Vedení hotelu útok vyděsil a mezi oběťmi je i Američan

Agentura AP informovala, že vedení hotelu Dusit, které sídlí v Bangkoku, oznámilo, že je útokem zděšeno a že je v neustálém kontaktu s keňskými úřady. Hotel je nyní zavřený a hosté, kteří měli rezervaci, byli přestěhováni do jiných zařízení v Nairobi.

Koordinovaný útok začal v úterý kolem 15:00 místního času. Dnes o půl čtvrté odpoledne se podle agentury AP na místě ozvala nová exploze. Celý komplex tvoří šest budov a policisté v nich nepřestávají pátrat po výbušninách. Policejní velitel oznámil, že útočníků bylo pět a že všichni jsou po smrti. Dodal, že komplex se stále prohledává a že na místě jsou pyrotechnici připravení zneškodnit nevybuchlé nálože. Vyzval veřejnost, aby nepropadala panice, ozve-li se výbuch. Policisté prohledávají domy, ve kterých žili útočníci, a v jednom z nich zatkli muže a dvě ženy.

Ozbrojenci z islamistického hnutí zaútočili na keňský hotel (15. 01. 2019). Ozbrojenci z islamistického hnutí zaútočili na keňský hotel (15. 01. 2019). | Reuters

V úterý odpoledne se exploze ozvala v autě na parkovišti před jednou z budov komplexu. Sebevražedný atentátník se pak odpálil ve vstupní hale hotelu a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech. Osm hodin po první explozi vnikla do hotelu speciální policejní jednotka, která měla útočníky zneškodnit poté, co se tam pravděpodobně ukryli. Záběry z bezpečnostních kamer podle médií ukazovaly v prostorách hotelu nejméně čtyři ozbrojence.

Úřady už pozdě večer oznámily, že útok skončil. Nová střelba a výbuchy ale byly slyšet i dnes ráno.

Mezi oběťmi je jeden občan USA. Americká společnost I-DEV potvrdila, že o život přišel jeden ze zakladatelů firmy Jason Spindler, ostatních devět zaměstnanců se podařilo evakuovat. Londýnská společnost Adam Smith International sdělila, že na terase restaurace zahynuli při palbě dva její zaměstnanci. Britská humanitární organizace Gatsby sdělila, že při útoku na hotel zemřel její pracovník Luke Potter, který byl občanem Spojeného království.

Útoku předcházel start klíčového soudu

Útok na hotelový komplex DusitD2 se odehrává den poté, kdy keňský soud zahájil proces se třemi muži na základě podezření, že byli zapojeni do napadení nákupního centra v roce 2013.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Hnutí ohrožuje i sousední Keňu, které se mstí za vyslání jejích vojsk do Somálska v roce 2011.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Macal ( 17. ledna 2019 10:54 )

1. Už tenkrát Klaus byl proti vstupu do a měl pravdu. 2.Pan Babiš a pan Zeman jsou proti přijetí uprchlíků, tak o co Vám jde. Vezmete si ty černý parchanty k sobě domů? Jen umíte kritizovat a nadávat druhým a myslíte si o sobě bůhví co nejste. Jděte se vycpat

5nastolevceskych ( 16. ledna 2019 22:13 )

Už jdi do (_!_) s tou tvou starou ojetinou!

arne100 ( 16. ledna 2019 20:50 )

a co jsi ty

agfor ( 16. ledna 2019 17:29 )

I u nás se takové rodiny najdou, jenom ti děti jim živíme my, pracující.

marlen52 ( 16. ledna 2019 15:41 )

ještě že pan Babiš je rozumný a nechce je tady skoro jako všichni češi.oni mají jen mobil a nůž když zabijí někoho v evropě tak jim je strašně divné že je za to chtějí potrestat prostě u nich je to normální když se vzepře v rodině dívka celá rodina ji zabije to je smrt ze cti

Zobrazit celou diskusi