Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Císaři k narozeninám popřály desítky tisíc lidí. Japonský vladař brzy odstoupí

Autor: peb, ČTK - 
23. prosince 2018
11:55

Přes 82 tisíc lidí v neděli přišlo uctít japonského císaře Akihita, který slaví 85. narozeniny. Je to naposledy, kdy Akihito narozeniny oslavuje v císařském paláci v Tokiu, protože příští rok má odstoupit. O panovníkových narozeninách je tradičně v Japonsku svátek a otevírají se dveře císařského sídla.

Podle palácových zdrojů dnes přišel blahopřát rekordní počet návštěvníků, palác jich zaznamenal 82 850. Císař před ně předstoupil s chotí Mičiko, nejstarším synem Naruhitem a dalšími členy rodiny po boku.

„Myslím na ty, kdo přišli o členy své rodiny, nebo na ty, kdo utrpěli škodu a žijí v obtížných podmínkách,“ řekl císař před davem lidí. Odkazoval na oběti přírodních katastrof, které letos Japonsko postihly. Mnoho přítomných mávalo japonskými vlajkami a scénu si nahrávalo na mobilní telefony. Japonsko letos postihlo několik silných bouří a také vln vedra. Zemřely stovky lidí, zničeno bylo množství domů a narušeno zásobování. 

Na trůn má přijít korunní princ Naruhito

„Rád bych mu poděkoval za to, že stál při nás, japonském národě, a přeji si, aby si odpočinul a těšil se ze života,“ řekl šestačtyřicetiletý Kazujo Tajama, který přijel na oslavu z Nagoji.

Akihito v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. Odstoupit má 30. dubna příštího roku, na trůně ho má vystřídat nyní osmapadesátiletý korunní princ Naruhito. Japonci si kvůli této výjimečné události užijí desetidenní volno. Naposledy japonský císař abdikoval roku 1817. 


Zobrazit celou diskusi