Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejvíc za 20 let. Střelnou zbraní zemřelo za rok tolik lidí, že by naplnili okresní město

Autor: AKu - 
15. prosince 2018
14:15

Téměř 40 tisíc lidí zemřelo loni v USA následkem použití střelných zbraní, je to vůbec nejvíc za posledních dvacet let. Podle CNN to vyplývá z analýz státního úřadu Centers for Disease Control and Prevention (CDS). Národní asociace držitelů zbraní však nadále tvrdí, že omezení práva držet zbraň pomocí zákona není řešením.

CNN po prostudování analýzy uvádí, že v roce 2017 zemřelo následkem použití střelné zbraně v USA celkem 39.773 lidí, ať už v důsledku sebevraždy nebo násilného trestného činu. To je o více než deset tisíc více než v roce 1999 a zároveň nejvíc od roku 1979, kdy toto číslo začalo být v rámci statistik sledováno.

Největším dílem se na hrozivé statistice podíleli lidé, kteří střelnou zbraň použili k sebevraždě. V loňském roce jich bylo celkem 23.854, více než o sedm tisíc víc než před osmnácti lety. Dobrovolné ukončení života volí nejčastěji jednoznačně bílí muži (téměř 19 tisíc případů). Naopak z 14.542 případů násilných trestných činů, při kterých byl někdo zastřelen, jich více než polovina připadá na muže černé pleti. U žen je pak poměr přesně obrácený, bílé Američanky zabily vloni střelnou zbraní 1395 lidí, zatímco Afroameričanky 843.

Na alarmující čísla již reagovali první představitelé organizací, které prosazují větší regulaci střelných zbraní v USA. „Násilí páchané střelnými zbraněmi je už součástí našich každodenních životů příliš dlouho. Už je nanejvýš načase, aby zvolení vůdci na všech úrovních vlády dohromady pracovali na tom, aby se násilí páchané střelnými zbraněmi stalo něčím vzácným a nenormálním,“ uvedl v písemném stanovisku Adelyn Allchin, ředitel organizace EFSGV. Vlivná Národní asociace držitelů zbraní (NRA) naopak ve středu na svém Twitteru uvedla, že regulaci zbraní pomocí zákona nadále za řešení problému nepovažuje.

 

 

Wulfberht ( 17. prosince 2018 12:48 )

Ještě bych doplnil, že i v Charlie Hebdo se nestřílelo zbraní "předělanou z legální expanzky" ze Slovenska, ale zbraní dovezenou z Balkánu! Vědělo se to už hned po útoku, viz. zbrojnice.cz, ale noviny, EU a neziskovky křičeli tu stejnou mylnou informaci do světa. Legálně ozbrojení občané mají v izraeli zastavení 75% všech útoků na veřejnosti. V USA pak FBI vyhodnotila 80-90% úspěch, viz střelba v kostele v Texasu, kde útočníka zastřelil hned na začátku řádění ozbrojený Texasan. Policie nedorazí hned. Do 5-15 minut i zranění vykrvácí a magor postřílí desítky lidí zbraní, kterou si sežene i v totálně odzbrojené Belgii či UK. Zbraněma to není. Spíš tím, co nám tu žije.

Wulfberht ( 17. prosince 2018 12:35 )

Vůbec jste neuvedli, že k tomu došlo především a zejména nelegálními zbraněmi. Často ve státech, kde jsou zbraně naprosto omezeny! Takhle ten článek působí dost účelově, nebo neinformovaně. V době, kdy díky chybné politice na ulicích umírají stovky lidí v řádu měsíců, se EU snaží ze všech sil natruc prosadit debilní a naprosto chybně napsanou směrnici, která akorát udělá ze slušných lidí zločince, zbaví je práva a schopnosti bránit se, zničí historické spolky a sbírky zbraní i když je ČR ve světové špičce, co se zákona o zbraních týče. Střelbu a problém nelegálních zbraní a kriminality to nevyřeší. Naopak. Statistika ukazuje, že i v USA byli ozbrojení úspěšní a zastavily útok dřív, než se zvrhl v masakr. Viz statistiky FBI a Izraele. Ověřte si to u LEX.cz a LIGA LIBE. Příště pište trochu líp. Tohle je hodně matoucí a v podstatě nepravdivé. Může za to hlavně demografická a sociální proměna společnosti. V Londýně se střílí více jak v NY či LA a to tam lidi nesmí mít ani nožík a policie nemá zbraně. Tak komu to asi pomůže co?

petr366 ( 15. prosince 2018 15:41 )

Zbraně za to nemohou. Tolik obdivovaný prezident Regan zrušil v US v podstatě blázince a ti teď místo léčení pobíhají po ulicích.

Zobrazit celou diskusi