Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror na trzích ve Štrasburku: Známe podobu útočníka a jeho minulost! Dřív kradl hotovost i zubní zlato!

Aktualizováno -
12. prosince 2018
13:05
Autor: shp, bud, ČTK, yks - 
11. prosince 2018
20:51

V centru Štrasburku došlo k útoku na vánoční trhy. V bezprostřední blízkosti střelby se ocitl i český občan! Podle nejaktuálnějších informací upřesněných radnicí si útok vyžádal dva mrtvé. Útočník také 14 osob zranil, z toho nejméně osm vážně. Pravděpodobný pachatel Chekatt Cherif (29) se dle pařížského žalobce Rémiho Heitze činu dopustil z teroristických pohnutek. Podle svědků prý křičel: „Bůj je veliký!“ Nyní je na útěku a podle všeho by mohl být i v Německu. Dobře to tam totiž zná.  

Na internetu se objevila údajná podoba útočníka. Zveřejnila ji německá televizní stanice RTL, která zároveň informuje o rozsáhlé trestné činnosti. Té se měl 29letý recidivista Chekatt Cherif dopouštět na území Francie, Německa i Švýcarska. Šlo vesměs o vloupání. Během jednoho z nich ukradl v německé Mohuči ze zubařské ordinace trezor ve kterém se nacházelo zubní zlato v hodnotě přesahující 170 000 korun!

Jindy zase u Kostnice vyloupil lékárnu a odnesl si kolem 8000. Za tyto krádeže byl v Německu odsouzen ke 2 letům a 3 měsícům. Nebylo to však jeho jediné odsouzení. Cherif totiž seděl za krádeže i v roce 2008 ve Francii a v roce 2013 ve Švýcarsku. Celkem má mít 27 záznamů v trestním rejstříku. Poslední ortel si odpykal ve Francii poté, co německý soud schválil jeho vydání.

Německé bezpečnostní složky jsou kvůli útoku na vánočních trzích ve Štrasburku v pohotovosti a zpřísnily ochranu hranic s Francií. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes řekli mluvčí vlády Steffen Seibert a mluvčí ministerstva vnitra Eleonore Petermannová. Důvod zpřísňovat bezpečnostní opatření na vánočních trzích v Německu ale nevidí.

Kancléřka i její vláda jsou podle Seiberta útokem otřeseni. „To nejdůležitější je, aby byl pachatel rychle dopaden a postaven před spravedlnost. Německé bezpečnostní úřady jsou v pohotovosti a ostražité,“ uvedl podl ČTK s tím, že podporují francouzské úřady.

Centrum Štrasburku mezitím od rána zelo prázdnotou. Po veselém předvánočním ruchu v nich nebylo ani památky. Školy sice zůstaly otevřené, úřady ale upozornily rodiče, že do nich své děti dnes posílat nemusí. V ulicích města se pohybují po zuby ozbrojené jednotky policie i armády. Na 11. hodinu dopoledne byla vyhlášena minuta ticha. Prapory Štrasbourské radnice byly staženy na půl žerdi.

Podle nejaktuálnějších dostupných informací jsou tři lidé mrtví a minimálně 13 jich bylo zraněno, z toho osm vážně. Útočník, 29letý recidivista Chekatt Cherif, byl identifikován pomocí záznamů bezpečnostních kamer. Pachatel, který stále uniká, měl použít automatickou střelnou zbraň, a to na třech různých místech. 

Chaotickou atmosféru na místě střelby zachytilo mnoho lidí na své mobilní telefony. Jedno z videí lze zhlédnout zde:

Vrah podle CNN vstoupil ve 20 hodin na trhy přes most Pont du Corbeau a začal střílet nakupující a turisty v ulici Rue des Orfèvres. Protiteroristické jednotky policie se začaly stahovat na místo střelby a minimálně Cherifa konfrontovaly minimálně dvakrát, ve 20:20 a ve 21 hodin. Během jedné z těchto přestřelek byl vrah údajně zraněn. 

Jeden z projektilů vystřelený členem bezpečnostních složek ho měl zasáhnout do paže. Pachatel však unesl taxík, uprchl z obklíčení a nadále zůstává na útěku. Francie z toho důvodu avizovala zpřísnění bezpečnostních kontrol na hranicích a zvýšila stupeň teroristického ohrožení na maximum.

Starosta města Roland Ries promluvil o zátahu, k němuž došlo v úterý okolo 22. hodiny ve čtvrti Neudorf. Policie měla na pachatele narazit na cyklostezce. Muži zákona se ukryli ve tmě a oslepili ho jasným světlem, ale on po nich začal okamžitě pálit a během následné přestřelky se mu podařilo uprchnout. Podle starosty byl Cherif zraněn až během tohoto incidentu.

V bezprostřední blízkosti střelby se podle informací ČTK nacházel český občan. „Nebyl zraněn ani neutrpěl žádnou jinou újmu a je v kontaktu s českým konzulátem,“ řekl dnes ráno Robert Řehák z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí. Čeští diplomaté nemají dosud žádné informace, že by některý z dalších českých občanů byl v souvislosti s útokem zraněn či v ohrožení.

Lidé, kteří například mají příbuzné ve Štrasburku a nepodařilo se jim navázat s nimi kontakt, se mohou obracet na české velvyslanectví v Paříži, nebo v případě obavy z ohrožení života či zdraví na nouzovou linku +33607764394.

Jednou z obětí by podle informací zveřejněných serverem Le Figaro měl být 45letý thajský turista. Jeho manželka byla během střelby zraněna. 

Policie uzavřela okolí náměstí Place Gutenberg poblíž katedrály. Na místě byli vidět ozbrojení policisté a vojáci. Všude panovala panika a strach. Lidé se báli terorismu. A jak se ukazuje, s největší pravděpodobností oprávněně.

Devětadvacetiletý údajný pachatel Chekatt Cherif totiž figuruje na seznamu osob podezřelých z náboženské radikalizace. Podle francouzského Ministerstva vnitra zatím není jasné, zda lze střelbu považovat za teroristický akt. Sekretář ministerstva ale připustil, že se Cherif ve vězení nábožensky radikalizoval a že byl z tohoto důvodu sledován.

Podle francouzských médií měl být Cherif v úterý ráno zadržen v souvislosti s loupežným přepadením, ale policie ho doma nezastihla. V jeho bytě však údajně dopadla jeho komplice a také našla granáty. 

Město se s kritickou situací vyrovnávalo po svém. Taxislužby klienty vozily zdarma, úřady však vyzvaly obyvatele i návštěvníky města, aby zůstali v bezpečných útočištích a nekomplikovali práci policie.

Více než 5000 návštěvníků basketbalového utkání mezi SIG Strassbourg a slovinským týmem Olympia Ljubljana zůstalo uvězněno v aréně Rhénus Sport, kde uctili oběti zpěvem Marseillaisy, francouzské státní hymny.

Uzavřeno bylo nejen široké okolí Kléberova náměstí, na němž začal vrah střílet do lidí, ale také další čtvrti a rovněž budova Evropského parlamentu na okraji alsaské metropole. Vzhledem k tomu, že je podezřelý stále na útěku, budovu nesměl až do pozdní noci nikdo opustit a na zprávy o vývoji situace uvnitř čekali i čeští europoslanci, kteří se tento týden účastní plenárního zasedání europarlamentu. 

Policie zasahuje na místě střelby ve Štrasburku. Je to asi 100 až 200 metrů od místa, kde jsme „uvězněni“ v našem oblíbeném restaurantu Gutenberg. My uvnitř nevíme, kdo zabíjel. #strasbourg @enkocz @pavelsafr pic.twitter.com/1qNt2eS5Q1

— Jaromír Štětina (@StetinaEP) 11. prosince 2018 

Na videích z místa činu lze spatřit, jak lidé leží bezvládně v ulicích. „Byly slyšet výstřely a lidé utíkali pryč. Trvalo to asi deset minut,“ řekl stanici BFM jeden z místních obchodníků. „Po útoku v centru Štrasburku je Evropský parlament uzavřen. Nikdo nemůže dovnitř ani ven,“ napsala na Twitteru europoslankyně Kateřina Konečná. „Všichni jsme v pořádku a zdravíme ze Štrasburku,“ dodal europoslanec Tomáš Zdechovský.

Místopředseda europarlamentu Pavel Telička uvedl, že útoků bylo pravděpodobně více. „Dle poslední zprávy, co mám od příslušného parlamentního útvaru, který je v permanentním kontaktu s policií, útoků bylo podle všeho souběžně několik,“ napsal. Poblíž místa střelby se podle Seznam Zpráv nacházela pětice Čechů, která je v pořádku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

akko ( 12. prosince 2018 22:08 )

A opet se o nem vedelo a opet byl sledovany...Jak je mozne,ze se takovy parchant volne pohybuje po svete?...to se holt musi nejdriv neco stat a potom se to resi...trochu obraceny postup...

Desterz ( 12. prosince 2018 17:38 )

Obohatil.

illenne ( 12. prosince 2018 16:49 )

Zase šmejd přistěhovalecký . Všechna tahle nebezpečná individua deportovat zpět do jejich země , zloděje, teroristy Evropa nepotřebuje.

panamira ( 12. prosince 2018 13:21 )

Media ČT, BLESK se můžou po srat s tímto blbem a vrahem a věnují tomu neuvěřitelnou pozornost, ale že ve Francii při nepokojích Žlutých Vest zemřelo šest lidí a mnoho bylo zraněno, jenom stručný a okrajový zájem.

arne100 ( 12. prosince 2018 12:58 )

Já Frantíky nelituji co chtěli to mají.Já doufám že uteče do Čech tady ho nikdo nevypátrá a když tak se mu nic nestane.Naše soudy se budou dohadovat a zakročí Šabatová v případě že by ho chtěli zavřít je to Imigrant tak ty mohou vše

Zobrazit celou diskusi