Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci objevili děsivý druh vosy. Z pavouků dělá „zombie“, dokáže ovládat jejich chování

Autor: AKu - 
2. prosince 2018
09:11

Jako z nejděsivějšího hororu. Tak by se dal nazvat objev vědců z univerzity v Britské Kolumbii (UBC). V ekvádorské části amazonského pralesa narazili na neznámý druh vosy, jejíž larvy dokážou přeměnit místní pavouky v nemyslící a poslušné „zombie“, které až do smrti slepě plní příkazy svých pánů. Jde o „ovládnutí mozku“, s jakým se vědci ve zvířecí říši dosud nesetkali.

Na hrozivého predátora narazil vědec Philippe Fernandez-Fournier spolu se svými kolegy během výzkumu druhu pavouků, který je znám svým společenským chováním. Jako jedni z mála tito pavouci žijí pospolu ve velkých skupinách a společně se věnují i takovým činnostem, jako je lov, stavba hnízd, a dokonce i péče o potomstvo.

Během zkoumání začalo být vědcům podezřelé, že někteří pavouci zdánlivě bez důvodu opustili bezpečí hnízda a začali si stavět vlastní. Netrvalo dlouho, aby zjistili hrůznou pravdu – šlo jen o „zombie“, jejichž život nyní ovládala larva dosud neznámé parazitické vosy.

Otroci odsouzení k smrti

Jak taková „zombifikace“ v říši amazonského hmyzu probíhá? Nejprve dospělá vosa druhu Zatypota naklade do pavoučího hnízda vejce. Z něho se vylíhne larva, která se přisaje na nejbližšího nešťastného pavouka a začne se živit jeho krvomízou (obdoba krve u bezobratlých živočichů). 

Svoji oběť si postupně zotročí natolik, že ta opustí své soukmenovce a začne vytvářet nové hnízdo, určené tentokrát pouze pro svého „pána“. I když je práce hotova, oběť z jejího otroctví vysvobodí pouze smrt, po níž se larva poklidně přesune do nového domova a zanedlouho se vylíhne jako elegantní dospělá vosa.

„Ta změna chování je opravdu brutální,” řekla spoluautorka studie a doktorandka na UBC Samantha Strau. „Vosa se úplně zmocní pavoukova chování a mozku a donutí ho dělat něco, co by nikdy neudělal - jako opustit hnízdo a spřádat nové zcela odlišného tvaru. To je pro tyto drobné pavouky velmi nebezpečné“, dodala.

Jak přesně dokáže vosa „ovládnut mysl“ své oběti, zůstává pro Fernandeze-Fourniera a jeho kolegy zatím záhadou. Zatím nejpravděpodobnější se jeví možnost, že larva pavouka „napumpuje“ hormony, které v ní probudí potřebu chovat se podle potřeb svého samozvaného hosta.

Vědci již oznámili, že se plánují do Ekvádoru vrátit, a mohou tak přicházet s dalšími poznatky, které se mohou stát vděčným zdrojem našich nočních můr.

 

„“

 

cocumysvole ( 2. prosince 2018 11:59 )

No to je pěknej xindl. Ůplně jako naši politici.

Zobrazit celou diskusi