Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pohádkově bohatý Číňan s majetkem přes 800 miliard: Zakladatel Alibaby je členem strany?

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2018
10:10

Jack Ma, zakladatel internetové společnosti Alibaba a nejznámější čínský kapitalista, je členem Komunistické strany Číny. Uvedl to čínský vládní list Lidový deník. Jméno Jacka Ma figuruje na seznamu 100 lidí, kteří by podle listu mohli Číně pomoci řídit proces reformy a otevírání země. Ma je nejbohatším Číňanem, hodnota jeho majetku podle časopisu Forbes dosahuje 35,8 miliardy dolarů (816,5 miliardy Kč).

Ma, který v září oznámil, že v příštím roce odejde z vedení Alibaby, je nejznámějším čínským podnikatelem. Působil jako poradce politických vůdců v Asii a Evropě. Měl také velké ambice ve Spojených státech, kde chtěl vytvořit jeden milion pracovních míst, kvůli obchodním sporům mezi USA a Čínou ale od těchto plánů upustil.

Politická příslušnost Jacka Ma je pro mnohé překvapením. Převážná většina odpovědí na dotaz „je Jack Ma členem komunistické strany“ v internetovém vyhledávači Baidu zní „není“.

Není jasné, proč se list rozhodl jeho členství zmínit, píše agentura Reuters. Zveřejnění nicméně přichází v době, kdy se Peking snaží posunout soukromé podniky do většího souladu s hodnotami strany. To platí zejména pro technologický sektor, kde soukromé firmy dominují.

Zobrazit celou diskusi