Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Muzeum Anny Frankové má novou podobu. Slavnostně ho otevřel nizozemský král

Autor: ČTK, pk - 
22. listopadu 2018
17:45

Nizozemský král Willem-Alexander ve čtvrtek slavnostně otevřel zrekonstruované muzeum v Domě Anny Frankové. Po dvouleté rekonstrukci má muzeum novou vstupní halu, zrenovované výstavní prostory a snaží se rovněž i novým způsobem převyprávět příběh dospívající židovské dívky, která si během války psala svůj deník, napsala agentura AP.

Cílem rekonstrukce muzea bylo „poskytnout více informací o historickém kontextu a pozadí příběhu, který se snažíme sdělit, což je příběh Anny Frankové,“ uvedl na středečním setkání s novináři ředitel muzea Ronald Leopold. Jednou z nezměněných věcí zůstal úkryt Anny Frankové, ve kterém se skrývala její rodina a několik dalších lidí a kde si dívka psala své deníky.

Úkryt v zadním traktu amsterodamského domu policie odhalila 4. srpna 1944. Jeho obyvatele nacisté odvlekli do koncentračních táborů. Patnáctiletá Anne Franková zemřela v roce 1945 v táboře Bergen-Belsen.

Deník, který si po dobu skrývání vedla, se stal jedním z nejznámějších svědectví doby pronásledování Židů. Po válce jej vydal její otec, který pobyt v koncentračním táboře přežil. Deník byl přeložen do více než šedesáti jazyků a prodalo se ho přes 30 milionů kusů.

Příběh Anny Frankové je stále aktuální.

Muzeum se domnívá, že vyprávět příběh Anny Frankové je nesmírně důležité i více než 60 let od její smrti. Předseda Evropského židovského kongresu (EJC) Moše Kantor na středeční konferenci ve Vídni varoval, že „židovské komunity se stále více obávají o svou bezpečnost a jsou pesimistické, pokud jde o jejich budoucnost“.

Muzeum, do kterého každoročně zamíří 1,2 milionu návštěvníků, hraje podle Leopolda důležitou roli v boji proti antisemitismu. „Provozujeme muzeum a víme, jak mocný je jeho vliv,“ dodal s tím, že návštěva domu má „obrovský dopad na mladé lidi a povzbuzuje je v boji proti diskriminaci, antisemitismu i rasismu v jejich vlastních komunitách“.

VIDEO: Tajné dopisy jsou unikátním svědectvím o podmínkách v koncentračním táboře Ravensbrück

Video  VIDEO: Tajné dopisy jsou unikátním svědectvím o podmínkách v koncentračním táboře Ravensbrück  - Reuters; Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi