Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jako v pekle: Rodina natočila útěk před obřím požárem, ze záběrů mrazí

Autor: nkov - 
13. listopadu 2018
15:15

Jako pohled oknem do pekla. Tak by se daly popsat záběry z videa, které natočila jedna americká rodina při útěku před zuřícím požárem, který v posledních dnech ničí Kalifornii a na svědomí má už víc než 40 obětí. Záběry z města Paradise zachycují maloměsto v plamenech a vozovku z obou stran obehnanou ohnivými jazyky, které chvílemi přeskakují i na silnici.

Vyděšená rodina se v autě nahlas modlí, zatímco míjí krajinu ozářenou nespoutaným živlem. Chvílemi je vzduch tak naplněný kouřem a zplodinami, že nezbývá nic jiného než jet poslepu.

Oheň šířící se takovou rychlostí, že během minuty sežehne i 80 fotbalových hřišť, zdevastoval a srovnal se zemí téměř celé město Paradise, jehož 27 000 obyvatel bylo nuceno odjet ze svých domovů do bezpečí.

Z videa uveřejněného na Facebooku čiší strach, který svírá hrdla pasažérů vozidla. Řidička při pohledu na hrůzostrašnou krajinu stěží zadržuje pláč, pod kola auta skáčou rozžhavené uhlíky a oheň téměř požírá vozovku.

I v jiných částech města je situace nebezpečná, evakuované rodiny ve snaze dostat se z nebezpečí naskočily do svých vozidel, což způsobilo dopravní zácpy, při kterých stojící auta pomalu požírá blížící se požár. „Okna auta jsou tak horká, že se jich ani nemůžu dotknout,“ říká jeden z evakuovaných. „Lidé opouštěli svá auta a spolu s dětmi utíkali pryč,“ popisuje scénu Withney Vaughan na Facebooku.

Požáry zuří od severu k jihu

Požár pojmenovaný Camp Fire se šíří neuvěřitelnou rychlostí oblastmi severní Kalifornie. Celkem 40 000 lidí muselo být z oblasti evakuováno. Podle zpráv CNN s ohněm bojují hasičské sbory, zatím se ho však nedaří podle serveru Weather.com dostat pod kontrolu.

V jižní Kalifornii pak zuří požár Woolsey, který od svého vypuknutí ve čtvrtek minulého týdne zničil už kolem 75 000 domů v oblasti města Los Angeles a donutil k evakuaci i celebrity jako Lady Gaga nebo Kim Kardashian.

Video  Plameny svírají ujíždějící rodinu na vozovce, chvílemi ani nevidí na cestu  - facebook/Brynn Parrott Chatfield
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi