Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrat vraždících klaunů: Útočníci slibují děs o Halloweenu, lidé se bojí

Autor: Mii - 
29. října 2018
18:30

Útočníci oblečení do kostýmů klaunů, kteří v noci děsí a napadají lidi na ulicích, se možná už brzy vrátí. Naznačuje to zpráva skupiny na Facebooku, která sdružuje tyto klauny. Potenciální útočníci se v ní domlouvají, že 31. října vyrazí do ulic a budou děsit lidi. Zároveň shánějí adresy osob, které by mohli navštívit, píše The Mirror.

Zpráva se objevila na facebookové stránce Clown Purge Sydney, která sdružuje útočící klauny v Austrálii. Nejdříve se ve zprávě ptala, kdo půjde o Halloweenu koledovat, a později žádala o přesné adresy domů. Naznačila tak, že na konci října plánuje svůj návrat.

Australští děsiví klauni se na Facebooku připravují na další útoky. Australští děsiví klauni se na Facebooku připravují na další útoky. | reprofoto Facebook

Lidé na zprávy okamžitě zareagovali zděšením. „Ještě pořád se o to snažíte? Přestaňte!“ uvedl jeden z rozhořčených uživatelů. „Nevím, čeho se tím snažíte dosáhnout, ale můžete přestat? Je to hloupé, najděte si na práci něco jiného,“ popsal svůj názor jiný uživatel.

Našli se také jedinci, kteří pod zprávu žádající o adresy domů skutečně svou adresu uvedli. A jiní napsali adresy lidí, které nemají rádi, s nadějí, že za nimi děsiví klauni vyrazí.

Pily, nože a opuštěná parkoviště

Jak přesně fenomén vražedných klaunů vznikl, není jisté. Poprvé se začali objevovat v Británii v roce 2016 a postupně se rozšířili například do Austrálie, Švédska nebo Izraele. Někdy kolemjdoucí lidi jen děsili, jindy je skutečně fyzicky napadli. V Izraeli dokonce zabijáčtí klauni stříkali po dětech kyselinu, aby mezi veřejností vytvořili paniku.

S rokem 2016 ale vše nejspíš neutichlo. Pensylvánská státní policie loni vydala varování, že klauni stále existují. Rok před tím jen v Pensylvánii v této souvislosti zatkla více než 10 lidí.

Klauni obyvatele nejčastěji děsili na opuštěných parkovištích, mnohdy při tom měli v ruce reálné nože a zbraně. Jeden klaun v Austrálii byl vybaven i sekerou, v Německu pak motorovou pilou. Nejvíce incidentů bylo vždy hlášeno kolem svátku Halloween 31. října.

Předpokládá se, že motiv děsivých klaunů vychází z novely It amerického spisovatele Stephena Kinga, ve které vystupuje vraždící klaun jménem Pennywise. Loni z knihy vznikla nová filmová adaptace.

Zobrazit celou diskusi