Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bez záchodů i sprch. Francie likviduje divoký tábor dvou tisícovek migrantů

Autor: ČTK, nkov - 
23. října 2018
11:38

Francouzská policie vyklízí u města Grande-Synthe nedaleko Dunkerku divoký tábor, v němž v provizorních přístřeších pobývá asi 1800 migrantů. Informovala o tom v úterý agentura AFP. Za posledních pět měsíců je to už pošesté, co policie na tomto místě zasahuje. Na policejní operaci se má osobně přijet podívat i nový ministr vnitra Christophe Castaner.

Provizorní tábořiště v zalesněné oblasti poblíž města je pro migranty nejčastější volbou poté, co v roce 2017 vyhořel oficiální tábor Linière. Obývají ho nejčastěji Afghánci, iráčtí Kurdové, ale také lidé z Pákistánu, Iránu a Súdánu, často jsou to celé rodiny. Úřady upozorňují, že v táboře u Grande-Synthe panují zcela nevyhovující hygienické podmínky. Na místě nejsou toalety ani sprchy, voda se dá čerpat jen ze šesti kohoutků.

„Více než 1800 lidí bude umístěno do ubytovacích zařízení po celém regionu Hauts-de-France a v sousedících oblastech,“ uvedla prefektura v prohlášení. Očekává se však, že lidé se na místo zase brzy vrátí, jako se to stalo i ve všech předchozích případech. Naposledy policie tábor vyklízela v září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině