Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Oběti sexuálního zneužívání se dočkaly omluvy: Prosme o odpuštění, řekl australský premiér

Autor: ČTK - 
22. října 2018
06:50

Australský premiér Scott Morrison se dnes v parlamentu jménem státu omluvil všem obětem sexuálního zneužívání, které se dělo v minulých desetiletích v australských státních a církevních institucích. Informoval o tom server BBC. Projev premiéra si přijely do Canberry osobně vyslechnout do parlamentu i oběti zneužívání. Po premiérově projevu drželi zákonodárci minutu ticha.

„Proč byly nářky dětí a rodičů ignorovány? Proč byl náš justiční systém slepý k nespravedlnostem? Proč to trvalo tak dlouho, než jsme zakročili?“ ptal se v projevu premiér, jemuž se podle BBC občas pohnutím třásl hlas. „Musíme pokorně padnout před těmi, které jsme nechali opuštěné, prosme je za odpuštění,“ uvedl Morrison, který je předsedou vlády teprve od srpna.

Dnešní omlouva přišla po rozsáhlém vyšetřování, které uzavřela vládní komise loni v prosinci. Během pěti let vyslechla na 8000 obětí zneužívání, které se dělo v církevních institucích, školách i sportovních klubech. V závěrečné zprávě komise uvedla, že australské instituce v uplynulých desetiletích "těžce selhaly" v povinnosti chránit děti. Nejčastěji zmiňovanými viníky byli duchovní a učitelé. Podle zprávy zneužívalo děti mezi lety 1950 a 2010 asi sedm procent australských katolických kněží.

„Je to úžasná věc, že se naše země omlouvá, ale zbývá ještě mnoho práce,“ komentovala podle serveru BBC dnešní omluvu jedna z obětí. Mnozí kritizují některé kroky, jimiž vláda reagovala na závěry vyšetřování. Nelíbí se jim například podmínky systému odškodnění.

Katolická církev, které se týkalo nejvíce stížností na sexuální zneužívání, uvedla, že se na programu finančního odškodnění bude podílet. Letos v srpnu ale odmítla návrh vlády, aby byli kněží povinni oznámit policii zneužití dítěte, když se o něm dozví při zpovědi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi