Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Církev kryla zneužívání chlapců. Zaplatí miliony, rozhodl po letech soud

Autor: ČTK - 
22. října 2018
06:20

Arcibiskupství v chilské metropoli Santiago de Chile má zaplatit 450 milionů pesos (asi 15 milionů korun) jako odškodnění obětem sexuálního zneužívání. Rozhodl o tom odvolací soud v Santiagu. Podle chilského deníku La Tercera, který o verdiktu soudu informoval v neděli, jde o největší odškodnění, jaké dosud určil soud chilské církvi k zaplacení. Arcibiskupství se zatím k rozsudku nevyjádřilo.

Žalobu vznesli tři muži, kteří byli v minulosti zneužíváni chilským katolickým knězem Fernandem Karadimou. Jeho kauza je neznámější z více než stovky případů zneužívání církevními představiteli, které nyní chilská justice řeší. Karadimu (88) Vatikán uznal už v roce 2011 vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých a zakázal mu církevní činnost, trestně stíhán ale není, protože skutky byly už tehdy promlčené.

James Hamilton, Juan Carlos Cruz a José Andrés Murillo žalovali v Karadimově kauze dva kardinály - santiagského arcibiskupa Ricarda Ezzatiho a Franciska Javiera Errázurize, který stál v čele santiagského arcibiskupství před Ezzatim. Muži je žalovali za to, že Karadimovy činy kryli.

Cruz označil verdikt soudu za historický. „Církev prohrála, dokázali jsme její nedbalost a lži,“ napsal Cruz na Twitteru. „Kardinálové Errázuriz, Ezzati a jejich banda biskupů jsou delikventi! Konečně vítězství pro ty, kteří tolik trpěli kvůli jejich zločinům,“ dodal Cruz, který nyní žije v americké Filadelfii.

Soud první instance odškodnění původně zamítl. Odvolací soud ale tento verdikt zvrátil na základě dopisu, v němž podle deníku La Tercera kardinál Errázuriz v roce 2009 napsal tehdejšímu papežskému nunciovi v Chile Giuseppemu Pintovi, že se mu donesla obvinění vůči Karadimovi, ale že se rozhodl to nevyšetřovat. Dopis našla letos v červnu policie při prohlídce santiagského arcibiskupství, kterou nařídil místní prokurátor.

Kvůli zneužívání nezletilých církevními představiteli, které chilská církev dlouhodobě bagatelizovala či dokonce kryla, nabídli letos v květnu všichni chilští biskupové papeži rezignaci. Učinili tak poté, co si je papež František pozval do Vatikánu. Zatím přijal rezignaci sedmi z nich.

Kritice čelil i papež František, který se dlouho - ještě letos v lednu - zastával Karadimova blízkého spolupracovníka biskupa Juana Barrose, podezřelého z krytí případů zneužívání. Letos v dubnu papež František připustil, že „vážně pochybil“ při posuzování kauzy zneužívání kněžími v Chile, a požádal oběti o odpuštění.

Podle údajů chilské prokuratury je nyní vyšetřováno 167 osob církevních činitelů kvůli sexuálnímu zneužívání v minulosti, z celkem 178 obětí bylo 79 nezletilých, uvedla agentura EFE.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi