Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nebyl to důvod k rezignaci.“ Clintonová po letech brání manžela kvůli aféře se stážistkou

Autor: ČTK, nkov - 
15. října 2018
14:30

Milostná aféra někdejšího demokratického prezidenta Spojených států Billa Clintona nebyla zneužitím moci, takže nebyl důvod, aby tehdy rezignoval. V rozhovoru s televizí CBS News to prohlásila Clintonova manželka a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

„Rozhodně ne,“ řekla někdejší první dáma USA na dotaz, zda měl Clinton kvůli skandálu odstoupit. „Takže to nebylo zneužití moci?“ zeptal se moderátor. „Ne,“ odpověděla Clintonová s tím, že Lewinská byla tehdy už dospělá. 

O vztahu s Clintonem se Lewinská poprvé veřejně vyjádřila v roce 2014. Napsala tehdy, že to byl vztah dvou dospělých lidí a že nešlo o zneužití. Dodala ale také, že ji její tehdejší šéf využil. Letos v únoru v časopise Vanity Fair napsala, že ve světle hnutí MeToo znovu uvažuje o okolnostech svého příběhu. Poznamenala, že to nebyl sexuální útok, ale hrubé zneužití moci, kdy Clintonovi jako mocnému a zkušenějšímu muži podlehla kvůli svému mládí a naivitě. Clinton následně prohlásil, že aféru odmítá spojovat s hnutím MeToo, kdy ženy veřejně hovoří o svých zkušenostech jako oběti sexuálního zneužívání.

Clintonová nakonec téma hovoru se CBS News přesměrovala na nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. „Kde je vyšetřování současného prezidenta, proti kterému byla vznesena řada obvinění, které on nebere v úvahu, odmítá a vysmívá se jim?“ řekla Clintonová s tím, že její manžel vyšetřován byl. Trump odmítá obvinění, že byl nevěrný manželce Melanii.

Clinton kvůli Lewinské čelil jako druhý americký prezident v dějinách procesu impeachmentu. Ústavní žalobu, stejně jako Andrew Johnson v roce 1868, ale nakonec ustál, takže prezidentské funkce zbaven nebyl.

Vyšetřování tehdy vedl Kenneth Starr, jehož poradcem byl Brett Kavanaugh, kterého Senát USA tento měsíc potvrdil do funkce soudce Nejvyššího soudu USA. Kavanaugh během řízení v Senátu čelil obviněním, že jako student v opilosti sexuálně napadl dívku a před jinou se obnažoval. Všechna obvinění důrazně odmítl.

Video  VIDEO: Hillary Clintonová poprvé promluvila od inaugurace Donalda Trumpa.  - Twitter.com
Video se připravuje ...

dragomira ( 15. října 2018 14:39 )

On starej pták v mladé pusince je fajn,no ne???

Zobrazit celou diskusi