Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolenkový ráj u Rudého moře byl zástěrkou Mosadu. Na pašování uprchlíků

Autor: peb - 
13. října 2018
19:30

Z důvěrných archivů se na veřejnost dostala jedna z nesložitějších a nejodvážnějších operací izraelské tajné služby Mosad. A rovnou o ní vzniká už i film. Příběh falešného prázdninového resortu pro potápění skutečně připomíná spíš zápletku holywoodského trháku, než realitu zpravodajské operace. Detailně se mu věnuje izraelský deník Haaretz.

Operace Bratři byla v chodu více než tři roky během začátku osmdesátých let. Izraelská rozvědka Mosad během ní tajně provozovala malý plážový resort Arous Holiday Village, který turistům v propagačních materiálech nabízel rekreační potápění. Kromě něj se chlubil také nabídkou výletů do súdánské pouště a odpočinku na písečných plážích. 

Jenže celá věc byla jen zástěrkou. Ve skutečnosti se z oblasti izraelští operativci vydávali s náklaďáky do súdánských uprchlických táborů. Tam vyzvedávali etiopské Židy, které převáželi zpátky do resortu. A pak je loděmi posílali do Izraele. 

Přes 30 let starý příběh zaujal tvůrce Gideona Raffa, který podle něj napsal a natočil film Red Sea Diving Resort“ (Potápěčský resort u Rudého moře), který má letos přijít do kin.

Mám velkou radost, že ten příběh znovu přivedou k životu, řekl Gad Shimron, který se akce přímo zúčastnil a později o ní napsal knihu. Byla to životní zkušenost, popsal své pocity z doby, kdy pracoval pro Mosad. A pak dodal: Tolik se toho stalo. Stříleli na nás, zatkli mě a vyslýchali příslušníci súdánských ozbrojených složek. Díky bohu, že nikoho nezabili. Bylo to dost nebezpečné.

Rekreaci vystřídala střelba

Jedna z nejvypjatějších situací nastala v březnu 1982, kdy na loď plnou uprchlíků začala střílet súdánská armáda. Vojáci je považovali za pašeráky. Shimron vzpomíná, že když střelba začala, naloďoval se s poslední várkou uprchlíků do gumového člunu, aby je poslal do neutrálních vod, kde je mělo vyzvednout izraelské vojenské plavidlo.

Když mu nad hlavou začaly svištět kulky, rozeřval se na vojáky se slovy: Co děláte vy šílenci? Zbláznili jste se? Střílíte na turisty! Potom vyhrožoval stížností, ale nejvíc zřejmě pomohl fakt, že zmínil jméno súdánského velitele, které znal. Vojáci mu nakonec uvěřili, že pracuje pro súdánské ministerstvo turismu a ukazuje výletníkům krásy Súdánu.

Věci ale nebyly pořád tak napínavé a nebezpečné. Mezi jednotlivými misemi jsme zažívali nejlepší období našich životů. Sice jsme žili ve skromných podmínkách s elektřinou jen na pár hodin denně, ale byli jsme v přírodním ráji se skvělým výhledem, úžasnými plážemi a dokonalými místy pro potápění. A ještě nás za to platili, vzpomíná Shimron.