Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Separatisté v Katalánsku chtějí zrušit monarchii: Madrid hrozí soudem

Autor: ČTK - 
12. října 2018
06:48

Separatisté v katalánském parlamentu ve čtvrtek prosadili schválení deklarace vyzývající ke zrušení monarchie a odsuzující postoje krále Felipeho VI. Španělský premiér Pedro Sánchez deklaraci kritizoval a pohrozil právními kroky, informoval deník El Mundo.

Katalánské separatistické strany sice nedávno přišly o absolutní většinu v parlamentu, nejsilnější formace Společně za Katalánsko (JxCat) a Republikánská levice Katalánska (ERC) však rezoluci prosadily společně s levicovým uskupením barcelonské starostky Ady Colauové. Rezoluce odsuzuje „zaujetí postoje krále Felipeho VI. a jeho zásahy do katalánského konfliktu“. Požaduje rovněž „zrušení instituce tak přebytečné a nedemokratické, jako je monarchie“.

Král se během posledního roku od ilegálního katalánského referenda za samostatnost opakovaně vyslovil pro jednotu Španělska a jeho postoje kopírovaly stanoviska centrální vlády v Madridu rázně odmítající snahy o odtržení regionu.

Sánchez na čtvrteční večerní hlasování reagoval vzápětí. Rezoluci označil za „politicky nepřijatelnou“ a za „důsledek vychýlení separatistických skupin“. Vláda podle něho učiní právní kroky. Sánchez sice nespecifikoval, jaké, podle španělských médií by však mohlo jít zřejmě o podnět k ústavnímu soudu.

Podobně již vlády v Madridu naložily s předchozími dokumenty schválenými katalánským parlamentem, které nabourávaly integritu španělského státu.

gabreta ( 12. října 2018 18:25 )

Kde je právo národa na sebeurčení, které tak EU deklarovala v Kosovu? Ať jde celej Brusel do perdele s jejich kecama o lidských právech!!! Tlačí jen na to, co se hodí EU a Amíkům. Lidi jsou jim ukradení!!

jana999 ( 12. října 2018 09:10 )

taky mě překvapuje, jak eu mlčí k porušování lidských práv na svém území, tak nejdemokratičtější zemí je vlastně ČR, ta nechala slováky jít a ted je tu ještě živíme, jaksi za dobrotu na žebrotu

europa ( 12. října 2018 08:06 )

Monarchie je přežitek. Státy by se měly tohoto archaismu rychle zbavit. A pokud se Katalánci chtějí odtrhnout, mají na to plné právo. To je furt plná huba demokracie, ale když dojde na věc, praxe je jiná. Katalánci nedejte se!!!!!

Zobrazit celou diskusi