Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kalifornii sevřel strach z mimozemšťanů. Starosta Los Angeles šel s pravdou ven

Autor: Mii, ČTK - 
9. října 2018
23:00

Ačkoli americká armáda po celé Kalifornii několik dní upozorňovala, že v noci z neděle na pondělí proběhne test rakety Falcon od společnosti SpaceX. I tak byly stovky Kaliforňanů k smrti vyděšení, co že se na jejich obloze děje. Raketa totiž vytvořila neobvyklý světelný úkaz, který mnoho lidí zaměnilo s útokem mimozemšťanů. Vyděšených lidí bylo tolik, že starosta Los Angeles musel veřejně uklidňovat občany, že o nic nebezpečného nejde, informovala CNBC.

Raketa Falcon 9 startovala z kalifornské letecké základny Vandenberg. Světelný úkaz s ní spojený byl ale tak intenzivní, že jej mohli spatřit lidé až v San Franciscu, Sacramentu nebo v Nevadě. A protože zdaleka ne všichni byli obeznámeni s tím, že test proběhne, mnozí začali panikařit. Sociálně sítě zasypaly vyděšené příspěvky, zda nedochází k útoku mimozemšťanů.

Nakonec zasáhl starosta Los Angeles Eric Garcetti, aby situaci vysvětlil. „Opravdu nejde o mimozemšťany,“ popisoval na Twitteru. „To, na co se koukáte, je start a řízené přistání rakety Falcon 9 od společnosti SpaceX na západním pobřeží,“ vysvětloval starosta.

Není to přitom poprvé, co start rakety SpaceX vyděsil veřejnost. Když v prosinci loňského roku posílala firma miliardáře Elona Muska do vesmíru krátce po západu slunce satelity Iridium, raketa také vytvořila velice zřetelné světelné úkazy na obloze a vyděsila lidi.

Řízení přistání stupně na pevnině

Raketa Falcon 9 v noci z neděle na pondělí vynesla do vesmíru argentinský satelit se speciálním radarem pro pozorování povrchu Země při živelných katastrofách. První stupeň rakety přistál na základně ležící asi 200 kilometrů severozápadně od Los Angeles. Návratový manévr byl s velkou přesností ukončen osm minut po startu rakety, první stupeň přistál podle webu space.com 400 metrů od startovací rampy.

Poprvé SpaceX podobnou operaci provedl v dubnu roku 2016, kdy první stupeň přistál na autonomní plošině plovoucí na moři. SpaceX první letové stupně využívá k dalším startům, aby lety do kosmu zlevnila. Poprvé otestovala společnost opakované použití loni v březnu.

SpaceX provedla podobných manévrů už více než pětadvacet, první stupně přistávaly buď na Mysu Canaveral nebo na plovoucích platformách v Atlantiku či Pacifiku. Řízené přistání na kalifornské pevnině se uskutečnilo poprvé, přičemž použitý první stupeň už letos v červenci jeden kosmický start absolvoval.

adamice ( 10. října 2018 04:34 )

Hloupý titulek, zajímavé fotky.

CAVESMAN ( 9. října 2018 22:41 )

měli a mají strach,že je napadne IVAN raketami Ve skutečnosti se bojí oprávněně neb věčně nemůžou za ty prasárny co páchají po světě zůstat bez TRESTU

Zobrazit celou diskusi