Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti narozené bez končetin straší Francii. „Je za tím řepka,“ tvrdí europoslanec

Autor: peb - 
9. října 2018
06:20

Celkem 13 dětí se v letech 2007 až 2017 narodilo s chybějícími končetinami a nebo jejich částmi. Všechny případy se vyskytly ve třech venkovských oblastech Francie v prostoru, který je výrazně geograficky ohraničen, informoval o tom web The Guardian. 

Tento fenomén byl poprvé nahlášen blízko vesnice Druillat ve východní Francii. Několik dětí se tam mezi lety 2009–2014 narodilo bez celých rukou, předloktí a nebo dlaní, všechna v okruhu 17 kilometrů. V této oblasti se pěstují slunečnice a kukuřice, uvedl The Guardian.

Francouzské zdravotní autority prohlásily, že výskyt abnormalit je nejspíše náhodný. Lékaři z výzkumných organizací ale nesouhlasí. Pravděpodobnost takové náhody je podle nich extrémně nízká. Někteří z nich věří, že tyto abnormality mohou být spojené s používáním pesticidů. Nečinnost francouzských orgánů je podle nich skandální.

Stejně se v pondělí pro RTL vyjádřil i europoslanec Yannick Jadot, který poukázal také na to, že všechny postižené rodiny žili v blízkosti polí, kde se pěstuje řepka olejka nebo slunečnice. Poukázal tak na možné spojení mezi dětskými vrozenými vadami a zemědělskými pesticidy.

Francouzský ministr životního prostředí Francois de Rugy po kritice prohlásil, že případy postižených novorozenců budou znovu přezkoumány, uvedl portál Čas.sk.