Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Armáda začala vyrábět vlastní kondomy. Aby chránila ženy nevěrných vojáků před HIV

Autor: ČTK, pk - 
5. října 2018
10:00

Armáda v Ugandě odstartovala výrobu vlastních kondomů pro své vojáky. Cílem je snížit riziko nákazy virem HIV a jeho přenosu na manželky vojáků, které zůstaly doma, informoval zpravodajský server BBC. „Voják nemůže chránit svou vlast, pokud nezajistí svou bezpečnost,“ citoval server šéfa generálního štábu ugandské armády Leopolda Kyandu. Fakticky tak počítá s nevěrou u svého vojska.

Kondomy armáda pojmenovala „Ulinzi“, což ve svahilštině znamená ochrana. Distribuují se, jak by se od armády dalo očekávat, v tmavě zelených obalech.

S virem HIV v Ugandě žije téměř šest procent dospělých. V uplynulých letech se ale šíření nákazy podařilo zpomalit.

Vojáci se ve válečných zónách oddávají potěšení

Kondom Ulinzi má zabránit tomu, aby vojáci z mise přinesli domů vir HIV, uvedla Vastha Kibirigeová z ugandského ministerstva zdravotnictví. „(Vojáci) někdy jdou do válečných zón, kde se pro potěšení setkávají se ženami... Musí chránit své životy a zabránit tomu, aby doma nakazili své manželky,“ řekla Kibirigeová v reportáži ugandské televizi NTW.

Uganďané při pohlavním styku používají kondomy jen o něco málo více než v polovině případů, což zvyšuje riziko nákazy pohlavně přenosnými chorobami, uvádí agentura OSN pro boj s AIDS (UNAIDS). Nemoc AIDS si v Ugandě nejvíce obětí vyžádala v roce 1999, kdy s touto diagnózou zemřelo 74 tisíc lidí; loni v zemi podle odhadů OSN takto zemřelo 26 tisíc lidí.

Nižší počet úmrtí je přičítán projektům zaměřeným na prevenci a zároveň lepší dostupnosti antiretrovirální léčby, která pomáhá snížit riziko progrese nemoci a přispívá k prevenci dalšího přenosu HIV.

Prezident Ugandy varuje před orálním sexem:

Video  Prezident Ugandy varuje před orálním sexem  - Facebook.com/Evans Ngonga
Video se připravuje ...

hnusoba ( 5. října 2018 10:52 )

A nezapomněli rozdávat kondomy i milencům těch opuštěných krasavic? Já jenom aby se navrátivší věrní vojáci nedivili i nohama !

baronessa ( 5. října 2018 10:20 )

A teď ještě, aby je i používali .... no, a když náhodou chytí AIDS, no problema. Pohlavní styk s pannou je z toho ihned vyléčí, tam to tak chodí. Bohužel.

Zobrazit celou diskusi